Quan un comença una dieta per perdre pes, el normal és que al cap d'un temps, i si porta el pla de forma exhaustiva, aquests quilos de més desapareguin. Però... què passa després? Ja que la major part dels estudis confirmen que al cap d'un any aproximadament, es torna a pujar de pes i l'esforç realitzat no serveix de res. Per què?

A aquesta pregunta vol donar resposta un nou estudi internacional publicat a The British Medical Journal que, en primer lloc, confirma que la majoria de les dietes, independentment de quines siguin, condueixen a la pèrdua de pes i a una baixada de la pressió arterial, però aquests efectes desapareixen en gran mesura després d'un any. La investigació es va basar en els resultats de 121 assajos aleatoris amb gairebé 22.000 pacients, amb una edat mitjana de 49 anys. Cada persona seguia alguna de les dietes més conegudes: paleig, cetogénica o mediterrània. Totes les dades van ser registrades, tant el pes com els canvis en els factors de risc cardiovascular.

Amanida

L'evidència va mostrar que els pacients van aconseguir perdre pes en els primers sis mesos però que, al cap dels dotze, l'havien recuperat. Segons experts, en general, quan algú comença una dieta, experimenta una pèrdua de pes immediatament, especialment si està motivat i segueix aquesta dieta. Però, a mesura que el cos perd pes, el metabolisme s'alenteix i provoca que sigui més difícil continuar amb aquesta tendència a perdre els quilos.

A més, la sensació de sentir-se privats, fa que els éssers humans, una vegada aconsegueixin el seu pes desitjat, vulguin tornar als estils d'alimentació no saludables que portaven anteriorment. Els científics subratllen que encara que els pacients comencen de forma molt entusiasta, a mesura que passen les setmanes, qualsevol comportament que van canviar inicialment torna. Per això és important treballar amb els pacients per fer un canvi total en l'estil de vida, no només una dieta. I això consisteix concretament a menjar bé i fer exercici.

Un de les aspectes més importants per als experts és l'exercici. La restricció calòrica és bona, però l'activitat física i l'exercici han d'augmentar per crear massa corporal magra. Com més massa magra tingui una persona, més elevat pot ser el seu metabolisme.

Plat buit

El secret està en trobar una alimentació saludable que li resulti còmoda a la persona que vol perdre pes, identificant quins són els aliments que més li agraden dins que siguin el més naturals possibles i adaptant els àpats al ritme de vida de cada un. Ha de ser senzilla de portar, sense que suposi un canvi d'hàbits massa excessiu, perquè tingui més possibilitats de tenir èxit.