La presidenta del govern foral, María Chivite, ha anunciat que a partir d'aquest dijous Navarra quedarà sota mesures de confinament perimetral i no es permetrà la sortida o entrada de persones a la Comunitat durant 15 dies, excepte en els casos excepcionals establerts per obligacions laborals, serveis essencials o d'urgència.

Ho ha anunciat en conferència de premsa, convocada d'urgència, en la qual ha reconegut que la "preocupant" situació sanitària derivada de la Covid-19 ha obligat a prendre aquesta decisió, malgrat que ja s'havien pres altres restriccions durant les setmanes anteriors.

"Es tracta de frenar tota l'activitat no imprescindible", ha dit per anunciar, a més del confinament, el tancament a les 21.00 hores de bars, restaurants i altres establiments esportius i culturals, així com la restricció de reunions fora de la unitat convivencial.

S'espera "una millora brusca"

"Ens anticipem a les dues setmanes de termini que ens vam donar en les últimes mesures a fi d'una millora brusca i molt més ràpida per preservar el sistema, la seva capacitat i evitar mals majors", ha subratllat Chivite, i ha remarcat que l'executiu foral no vol "esperar que sigui tard".

Quant al transport públic, es redueix al 50% la capacitat màxima en el transport urbà comarcal. I en l'àmbit privat, es restringeixen les reunions a la unitat familiar i de convivència, exceptuant les persones que viuen soles i les que necessitin cures o atencions especials.

Tancament de Burgos i Aranda de Duero

Així, a tot l'Estat, més d'una trentena de municipis, amb 5.637.023 d'habitants en total, comencen la setmana amb un confinament perimetral, al qual des d'aquest dilluns se sumen Burgos i el municipi "reincident" d'Aranda de Duero, que ja va estar tancat a l'estiu, mentre que ja podran sortir de les seves poblacions els veïns murcians de Lorca i Jumilla.

A més, a un pas del confinament sembla que hi ha Logronyo, però la decisió del tancament es prendrà més endavant, en funció dels resultats d'un cribratge que es fa aquests dies. Mentre que a Cantàbria el govern autonòmic recomana l'autoconfinament, però evita de moment els tancaments específics.

A Castella i Lleó, 618.000 persones, és a dir, una de cada quatre a la regió, no poden sortir de la seva població sense causa justificada. La mesura l'estrenen avui els 175.821 burgalesos i també tornen a la restricció 32.856 persones a Aranda de Duero.