Es calcula que aproximadament un 15% de la població es troba en estat de prediabetis. És a dir, té nivells de sucre a la sang més alts del normal, però encara no prou alts com per a un diagnòstic de diabetis tipus 2.

Al voltant del 10% de les persones que pateixen aquest estat, acabarà desenvolupant la malaltia en els següents cinc anys i el 70%, si no prenen mesures, la patirà al llarg de la seva vida. A més, tindrà un risc més gran de patir algun tipus de patologia cardiovascular.

Es tracta doncs d'un assumpte de salut important, cada vegada més en la nostra societat, on els hàbits de vida incorrectes i la mala alimentació està a l'ordre del dia i l'obesitat creix any rere any.

Insulina

Diagnòstic i factors de risc

La prediabetis no presenta símptomes clars, de fet la major part de les persones descobreixen que la pateixen quan en una anàlisi de sang, es troben alts els nivells de glucosa. En alguns casos, es diagnostica quan ja han començat a aparèixer els primers signes del desenvolupament de la malaltia diabètica.

Els factors de risc són l'obesitat –especialment l'abdominal–, la hipertensió, els nivells alts de triglicèrids en sang, un nivell deficient de colesterol bo (HDL), no fer suficient exercici i tenir antecedents familiars de diabetis tipus 2. A això se li uneixen altres factors molt propis de la societat en la qual vivim, com l'estrès, el tabac, l'abús de l'alcohol o el consum regular de begudes amb alt contingut de sucre. Altres persones que poden estar en risc de desenvolupar prediabetis són aquelles amb síndrome d'ovari poliquístic.

L'estat de prediabetis es diagnostica amb una anàlisi de sang, concretament mitjançant una prova de tolerància a la glucosa, que mesura com el cos processa el sucre a la sang en un període de 2 hores. Les persones que tinguin 45 anys o més, presentin obesitat o sobrepès, o un índex de massa corporal (IMC) major de 25 i un contorn excessiu de cintura s'haurien de repetir les proves de detecció cada 1 a 3 anys.

Punxada

Canviar d'hàbits

Convé saber que la prediabetis és reversible. A causa que els factors que tenen a veure amb l'estil de vida són les causes principals, adoptar una sèrie d'hàbits més correctes pot revertir l'estat. Dur a terme una dieta equilibrada i nutritiva, moderar el consum de sucre i fer exercici regular són els millors consells.

Es recomana seguir el mètode del plat de Harvard. És important reduir la ingesta de carbohidrats d'absorció ràpida, així com el dels greixos saturats i la carn processada. Quant a l'exercici, l'OMS proposa de realitzar entre 150 i 300 minuts d'activitat aeròbica d'intensitat moderada cada setmana. A més, és aconsellable realitzar exercicis d'enfortiment muscular almenys dues vegades per setmana, com aixecar peses o fer flexions. Tots aquests consells, a més de reduir el risc de desenvolupar diabetis, protegeixen el cor i les artèries i prevenen moltes malalties.