Moltes vegades ens familiaritzem amb alguns termes mèdics, però no tenim gaire clar què signifiquen. Què és exactament una cistitis aguda? Es tracta d'una infecció urinària a la bufeta que, de fet, és la més comuna. Segons expliquen els responsables del servei d'Urologia de l'Hospital Quirónsalud Barcelona José Antonio Lorente i Óscar Bielsa, quan es té una infecció urinària implica tenir gèrmens patògens a l'orina, que afecta els òrgans en contacte amb ella.

Els símptomes que acompanyen una infecció d'orina són: sensació de cremor a l'hora d'orinar, necessitat imperiosa i constant d'orinar, orinar freqüentment en petites quantitats i dolor pèlvic a les dones, especialment al centre d'aquesta. També, en relació amb l'orina, l'olor és forta i l'aspecte pot ser tèrbol, vermell o marronós.

Les dones, més propenses a contreure cistitis

Segons expliquen els doctors, les dones són més propenses a contreure cistitis que els homes. De fet, aquest tipus d'infecció urinària està produïda en el 80% dels casos pel bacteri Escherichia coli (E.coli), que es troba a l'intestí.

Tanmateix, aquest bacteri forma part de la nostra flora habitual. Ara bé, es converteix en un germen patogen quan colonitza la uretra i la vagina, i s'introdueix a la bufeta. La curta distància entre l'anus i la uretra condiciona la freqüència de la cistitis en la dona.

Per evidenciar aquestes afirmacions, els doctors recorden que una de cada dues dones experimentarà una infecció d'orina al llarg de la seva vida i una de cada tres dones haurà patit una infecció urinària abans dels 24 anys. A més, les dades posen en relleu que el 25% de les dones que han patit infecció urinària una vegada, pateixen noves infeccions posteriorment.

Existeixen factors de risc?

Entre els factors de risc específics de la cistitis en les dones es troben l'anatomia femenina, l'activitat sexual, certs tipus d'anticonceptius o la menopausa.

Els doctors expliquen que la uretra més curta fa que la distància que els bacteris han de travessar per assolir la bufeta sigui menor. D'altra banda, les dones sexualment actives són propenses a tenir més infeccions urinàries. Tenir una nova parella sexual també incrementa el risc.

Les dones que utilitzen diafragmes com a mètode anticonceptiu poden tenir un risc més elevat, igual que les dones que utilitzen espermicides. A més, després de la menopausa, la disminució de l'estrogen circulant produeix canvis en les vies urinàries que fan a la dona més vulnerable a la infecció.

Com prevenir la infecció d'orina

Des del punt de vista dietètic, els doctors recomanen beure abundants líquids i no beure líquids que puguin irritar la bufeta com, per exemple, alcohol o cafeïna.

En canvi, des del punt de vista higiènic, recorden que cal orinar cada tres o quatre hores i després de l'activitat sexual, ja que permet expulsar els bacteris de les vies urinàries abans que pugui començar la infecció.

També recomanen no utilitzar sabons ni altres irritants per rentar la zona genital ni la roba íntima ni productes que continguin perfums. Així, també és aconsellable que es mantingui la zona genital neta. Com? Sempre recorden que cal fer-ho d'endavant cap enrere.

A més, també recomanen no utilitzar pantalons ajustats i canviar-se de roba interior, almenys, una vegada al dia.

Els doctors aconsellen que, en cas de cistitis recurrent, es visiti un uròleg per a la detecció dels factors afavoridors i la instauració de tractaments preventius.