El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una ordre que estableix una quarantena de 10 dies per als viatgers procedents de l'Argentina, Bolívia, Colòmbia i Namíbia, considerats països d'alt risc per la covid-19. L'ordre s'aplicarà a partir de dimarts 27 de juliol i afecta a tots els viatgers que arribin amb vols procedents d'aquests països, amb escala o sense. La mesura s'aplicarà per un període inicial de 14 dies naturals, però es podrà prorrogar si es manté la situació en aquests països. La quarantena de 10 dies es podrà interrompre si al setè dia la persona dona negatiu en una prova.

Quarantena

Durant el període de quarantena, els afectats hauran de mantenir-se dins del domicili o de l'allotjament on estiguin, limitant els seus desplaçaments i contactes amb tercers al que és imprescindible. El Ministeri recorda que les autoritats sanitàries podran fer un seguiment de les persones en quarantena, i que els cossos de seguretat podran comprovar en qualsevol moment si s'està complint.

Les agències de viatges, els operadors de turisme i les companyes de transport hauran d'informar els viatges d'aquesta mesura a l'inici del procés de venda de bitllets amb destí a Espanya. El personal aeronàutic està exempt de la quarantena.

La covid no frena a Europa

L'epidemiòloga del Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en les seves xifres en anglès), Anastasia Pharris, no ha descartat nous confinaments estrictes malgrat la "tendència positiva" de la vacunació. En una entrevista a l'ACN Pharris ha reconegut que encara no se sap "quan arribarem al final de la covid-19". 

Després de l'explosió de contagis per tot el continent les darreres setmanes, l’epidemiòloga ha remarcat que cal anar "amb molta cura de no aixecar les restriccions massa aviat". La recomanació s'emmarca en un context on l'ECDC ha declarat la variant delta com a dominant a Europa, una mutació del virus molt més contagiosa. 

Espanya, zona d'alt risc

Abans d'ahir el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties va actualitzar el mapa de risc de contagi a Europa. Bona part dels territoris d'Espanya ja són de color vermell fort, el color amb el qual la Unió Europea indica els territoris que es troben en situació de màxim risc, és a dir, que tenen una incidència acumulada a 14 dies superior als 500 casos per cada 100.000 habitants. Balears i País Valencià estan, des d'ahir, en aquesta classificació.

L'estat espanyol, però, no és l'única zona on les dades empitjoren. Gairebé la totalitat de França, tot Luxemburg i algunes regions d'Itàlia han passat de ser zones de risc baix a ser considerades de risc mitjà. Irlanda i parts de Grècia han passat a risc alt i la major part dels Països Baixos es troben en situació de risc molt alt.

 

Foto principal: Aeroport de Barajas, Madrid / Efe