Una jornada més la preocupació per l’evolució de la pandèmia se centra en el sistema sanitari. L’onada que primer ens va sorprendre per la poca ocupació hospitalària que generava ara ens demostra que es va cantar victòria massa d’hora. Només en les darreres hores s’han registrat 90 nous ingressos, la suma dels quals ja fa que hi hagi 2.028 persones ingressades a planta per coronavirus. L'altra dada preocupant és el repunt en el nombre de morts per covid. En les últimes hores s'han notificat 21 defuncions. Els darrers dies el nombre de morts havia anat creixent progressivament i ahir ja se'n van registrar 17. 

 A les UCI la situació se segueix tensant i s'arriba als 458 pacients, 18 més que ahir. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir en una roda de premsa que durant el cap de setmana es registraran 500 casos a les UCI, una dada que fa saltar totes les alarmes d’un possible col·lapse del sistema sanitari. Des de Can Ruti alerten que la situació ha empitjorat molt i asseguren que la corba d'ingressos actual és similar a la de la primera onada, amb un augment important de pacients crítics. 

Pic de contagis i estancament

El conseller Argimon ahir va assegurar que Catalunya ja havia registrat el pic de contagis de la cinquena onada. Per tant, en l'actualitat alguns dels indicadors epidemiològics s'estanquen o comencen un lleuger descens. El més destacat és el nombre de contagis diaris, els quals s'han estabilitzat al voltant dels 7.000 diaris. Ahir es van registrar 6.527 nous contagis. 

El risc de rebrot segueix baixant a poc a poc, en l'últim dia ha passat de 1.165 punts a 1.164. Un altre indicador que cau lleugerament és l'Rt, de 0,97 a 0,96. Pot semblar un canvi molt petit, però indica l'inici de la recessió de contagis, ja que 100 persones infectades en contagien 96. 

En canvi, la incidència acumulada a 14 dies (IA14) segueix pujant i es planta en els 1.245,31 casos. L'augment d'aquest indicador entra en els paràmetres previstos, ja que segueix l’evolució dels casos passats i, per tant, trigarà més a estabilitzar-se. 

Mantenint el ritme de vacunació 

La campanya de vacunació segueix el ritme habitual. Un cop més s'han administrat més segones dosis que primeres, 40.145 dosis davant de 28.088. Tot plegat es deu a l'estratègia que segueix Salut pel que fa a la vacunació. Es prioritzen les segones dosis per protegir amb la pauta completa les franges de població més vulnerables a aquesta cinquena onada. 

Tot i que el ritme es manté igual, el nombre de vacunes que s’administren és menor, perquè actualment arriben menys vacunes des d'Europa, una casuística que ja està contemplada en l'estratègia de Salut. Tant és així que ja hi ha més de la meitat de la població catalana que té la pauta completa, un total de 4.243.225 persones. 

Tot l'estiu amb restriccions

Les mesures sanitàries amb les quals convivim avui dia ens podrien acompanyar tot l'estiu. Així ho ha confirmat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa per informar sobre la situació de la pandèmia a Catalunya. "Haurem de conviure amb totes aquestes mesures que ja tenim tots interioritzades", ha anunciat Plaja. 

La portaveu fa referència a restriccions i mesures de prevenció com el tancament de l'oci a les 00.30 hores, la limitació de 10 persones per trobada, la distància de seguretat i l'ús de la mascareta. Queda exempt d'aquesta previsió el toc de queda, el qual es prolongarà de set dies en set dies, amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

El conseller Argimon va fer una crida a la ciutadania per tal que s'extremin les precaucions, ja que, com recorda sovint, "no podem confiar-ho tot a la bata blanca". 

 

Imatge principal: Una sanitària atén un pacient ingressat a l’UCI per Covid