L'hàbit de prendre cafè és un dels més arrelats en la nostra societat. A Europa, la mitjana de consum de cafè se situa entre els 12 quilograms a l'any per persona als països nòrdics, fins als 2,5 dels països de l'Est, on menys es consumeix.

cafe - unsplash

L'estudi

En els últims anys s'han publicat estudis que mostren efectes beneficiosos d'aquest aliment en el nostre organisme, però sempre amb un límit. Per saber quin és, la publicació The American Journal of Clinical Nutrition ha fet públic un nou estudi en el qual s'analitza la quantitat de cafè que pot prendre una persona al dia sense que afecti negativament la seva salut. Segons es recull en aquest estudi, com a màxim es poden prendre sis tasses petites repartides al llarg de la jornada, cosa que equivaldria a 400 mg diaris.

Com a màxim, es poden prendre sis tasses petites repartides al llarg de la jornada

La investigació ha estat duta a terme per experts de la Universitat d'Austràlia del Sud i s'hi van avaluar els límits superiors del consum segur de cafè en relació amb la salut cardiovascular dels participants. En concret, es va comprovar si el genotip CYP1A2, responsable de la metabolització de la cafeïna, modifica l'associació entre prendre aquesta beguda i patir alguna d'aquestes malalties. Es van recopilar dades de 500.000 consumidors del Regne Unit entre 2006 i 2010 i es va concloure que el nivell de consum estava directament relacionat amb el risc de patir una patologia cardiovascular. Prendre sis tasses al dia podia incrementar-lo fins i tot en un 22%.

Beneficis i riscos

Els experts reconeixen que la ciència ha demostrat que el seu consum moderat pot proporcionar beneficis. El cafè aporta antioxidants, que protegeixen l'organisme del dany causat pels radicals lliures. A més, s'associa també amb la reducció dels riscos de certs càncers, com el de pròstata, i malalties del fetge. Però, sempre amb moderació. Perquè a la cafeïna també cal afegir-li el risc que suposen per a la salut humana la resta de complements que se solen afegir al cafè, com el sucre, la crema i altres productes rics en carbohidrats simples. Així mateix, és important prendre'l a la temperatura adequada.

taza cafe caliente - unsplash

Ajuts per calcular la quantitat

Per als que perden la noció de les tasses que prenen o el beuen en tasses o gots grans, i no sàpiguen exactament quanta quantitat en poden prendre, existeixen aplicacions de calculadores de cafeïna i pàgines web que permeten realitzar un càlcul més exacte. Segur que alguna vegada t'has preguntat si t'estàs passant amb el cafè.

Per exemple, el portal Caffeine Informer, en el qual s'ha d'introduir el pes i a continuació indica el límit diari de cafeïna que es pot prendre. Una altra alternativa és Onmi Calculator. Pel que fa a les aplicacions, pots trobar Coffee Kick Calculator o Coffe Counter.