L'índex de contagi per coronavirus va a la baixa des de fa uns dies. L'Rt es troba en 0,91. Ahir se situava en 0,92 i divendres en 0,95. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 91. Pel que fa al risc de rebrot, després de la baixada significativa d'ahir, i passar dels 185 punts de divendres als 167 de dissabte, avui se situa en 171. Les dades, però, estan a l'espera de veure els efectes del pont de la puríssima, que podrien propiciar canvis.

En canvi, segons les dades facilitades pel Departament de Salut, els nous contagis i el nombre de morts, baixen. En les últimes 24 hores hi ha hagut 1.328 nous positius, i des de l'inici de la pandèmia els contagis totals sumen 358.536. Ahir se'n van registrar 1.977, fet que demostra, un dia més, la tendència irregular. Aquest dilluns es van registrar 595 positius, mentre que dimarts en van ser 1.127, dimecres 879, dijous 1.469 i divendres 1.856. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 41 aquest diumenge mentre que ahir en van ser 54, vint-i-sis més que ahir. Des de l'inici de la pandèmia, la xifra s'enfila als 16.374.

L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 1.442, 54 casos més que ahir. Els pacients d'UCI van  també a l'alça, dels 333 d'ahir als 338 d'avui, 5 més.  

Dues UCI mòbils en marxa

Salut ha posat en marxa dues unitats mòbils per poder atendre persones amb un alt risc de morir si no reben una assistència molt especialitzada de forma ràpida. Són dues unitats de cures intensives (UCI) operades pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb professionals que aporten als grans hospitals terciaris, els més especialitzats, i que es traslladen a hospitals comarcals o altres centres quan fa falta. Aquestes UCI formen part del projecte d'atenció al malalt crític complex, que el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha impulsat després que la pandèmia de la Covid-19 hagi evidenciat la necessitat de treballar en xarxa. L'objectiu, garantir l'equitat de l'atenció als pacients més crítics a tot el territori.

Unes 1.500 persones necessiten ingressar en una UCI d'un hospital terciari cada any a Catalunya, segons dades del CatSalut, sense tenir en compte la situació actual de la pandèmia del coronavirus. Són pacients crítics d'alta complexitat o malalts crítics complexos, que es troben en aquesta situació per diverses causes sobrevingudes, com xocs cardiogènics, hipotèrmies accidentals, insuficiències respiratòries, col·lapses de diferents òrgans o pacients neurocrítics.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari realitza un test PCR per detectar un possible cas de coronavirus / Efe