Els experts no es cansen de repetir la importància d'introduir l'exercici en la nostra rutina diària. L'activitat física, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), redueix el risc d'hipertensió, cardiopatia coronària, accident cerebrovascular, diabetis, càncer de mama i de còlon, depressió i caigudes. A més, millora la salut òssia i funcional i determina la despesa energètica i, per tant, és fonamental per a l'equilibri calòric i el control del pes.

L'excusa més usual per no practicar exercici és la falta de temps, però els últims estudis suggereixen que fins i tot en intervals de pocs minuts al llarg del dia es pot fer exercici i beneficiar-se dels seus grans avantatges per a la salut.

L'última tendència que està acaparant l'atenció de la comunitat científica és l'anomenat HIIPA, que respon al nom d'activitat física incidental d'alta intensitat, per les seves sigles en anglès. Recentment, un equip d'experts de les universitats de Sydney, Loughborough al Regne Unit, Londres i Noruega van donar a conèixer un estudi del qual s'han fet eco nombroses publicacions mèdiques i en el qual es conclou que construir una rutina diària que incorpori breus episodis esporàdics d'aquest tipus d'exercici té nombrosos avantatges.

HIIPA és qualsevol activitat que forma part de la nostra vida que no realitzem amb finalitats recreatives o de salut. Per exemple, el recorregut que fem diàriament cap a la feina, passejar el gos, fer qualsevol encàrrec, pujar escales, transportar bosses pesades, netejar la casa...

Cap d'elles no requereix un temps addicional en la nostra vida. Tothom les fa; les de millor i pitjor condició física. El secret consisteix a incrementar de forma notable la intensitat a l'hora de realitzar-les. Per exemple, adoptar un pas més lleuger, portar bosses amb més pes, netejar de forma més vigorosa i exagerant els moviments... I fer-ho durant uns deu minuts diaris en sessions de dos o tres minuts aproximadament.

Segons l'estudi, per a les persones sedentàries, el principal benefici de realitzar aquesta activitat tres o quatre vegades al dia és la millora de la capacitat cardiorespiratòria. Respecte als joves, amb només tres sessions de pujar escales tres dies a la setmana es millora notablement la condició física. Es tracta d'un tipus d'exercici que, segons la investigació, és un recurs perfecte per a aquelles persones a qui els costa molt moure's, pateixen d'obesitat o han perdut completament l'hàbit de realitzar qualsevol activitat física.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat