Els productes per tractar els cabells poden alertar les hormones i suposar un augment del risc de patir càncer. Això és el que alerta un estudi publicat pel Journal of the National Cancer Institute, en el qual un grup d'investigadores recerca la connexió entre els "tints permanents de cabells, químics relaxadors i productes allisadors" i "l'augment del risc del càncer" relacionat amb els problemes hormonals, com ara el càncer d'úter. En l'estudi, conclouen que aquesta mena de productes, "compostos de mutàgens i/o genotòxics", són un clar factor de risc, per com de sovint els fan servir les dones arreu del món. En aquesta línia, les investigadores també constaten com l'ús d'aquests productes amb més freqüència per part de la població no-blanca exacerba encara més la desproporció amb la qual les dones negres i llatinoamericanes en pateixen les malalties derivades dels químics.

Químics que alteren les hormones

Segons dades recents, indica la investigació, "l'ús freqüent" d'allisadors de cabells, en comparació amb no fer-los servir o fer-ho molt esporàdicament, "podria incrementar el risc" de patir càncer de mama i altres càncers relacionats amb l'alteració d'hormones. De la mateixa manera, fer-los servir des de petita, tant en salons de bellesa com a casa, i de manera prolongada al llarg d'una dècada es relaciona amb un "augment del risc de patir tumors més nocius i grans". Malgrat el recull de dades que aporten en el text, les científiques lamenten la manca d'investigació sobre els efectes nocius dels químics en la salut de les dones, sobretot pel que fa a minories ètniques, que sovint fan servir els productes des de més joves, més sovint, i solen ser més potents. És per això que les investigadores consideren que "ens queda un llarg camí per recórrer en termes de polítiques per reduir les exposicions mediambientals perjudicials per a les nostres comunitats".

El risc de patir càncer d'úter es multiplica

En l'estudi, que ha comprès 33.497 dones nord-americanes de 35 a 74 anys, les dades revelen com el risc de patir càncer d'úter es multiplica quan es fa un ús freqüent de productes per als cabells que alteren les hormones. Segons les seves estimacions, l'1,64% dels subjectes que mai han fet servir un producte per allisar els cabells desenvoluparà càncer d'úter als 70 anys, mentre que, per a les usuàries freqüents, aquest risc augmenta fins al 4,05%. De la mateixa manera, les dones que empren els allisadors de cabells amb una freqüència de quatre vegades l'any tenen el doble de probabilitats de patir càncer d'endometri.