La pasta és un dels aliments que més solen agradar a àmplies capes de la població, des dels nens als més adults. Però també sol ser una de les primeres coses a reduir quan un decideix perdre pes i cuidar-se més, sobretot en les seves varietats no integrals. Al cap i a la fi, es tracta d'hidrats de carboni d'absorció ràpida i no és gaire recomanable per a aquells que pateixen sobrepès o obesitat. O almenys, acabada de fer. Encara que ho pugui semblar, no és cap bajanada. De fet, aquesta conclusió és fruit d'un experiment que es va fer a Anglaterra.

Primer cal tenir en compte que la pasta és un carbohidrat i, per tant, l'organisme l'absorbeix com a sucre i eleva el nivell de la glucosa a la sang. El cos, davant d'aquesta pujada, respon produint una quantitat més important de l'hormona insulina des del pàncrees, l'objectiu del qual és estabilitzar aquest nivell alt de glucosa el més ràpid possible. Aquest és el cas de la pasta calenta.

Tallarines

Tanmateix, segons l'estudi que es va realitzar a Oxford, quan la pasta es deixa refredar i es consumeix l'endemà, la cosa canvia. De fet, amb aquesta simple acció, la pasta s'absorbeix com si fos fibra, i la resposta de l'organisme és totalment diferent. Tant que el consum de fibra tendeix a equilibrar la glucosa i redueix els nivells d'insulina.

La raó és que, en refredar-se després de ser cuinada, la seva estructura canvia i es converteix en midó resistent, una substància que provoca que el nostre organisme resisteixi aquest menjar i l'absorbeixi progressivament, fet que provoca que s'elevin els nivells de glucosa i el pàncrees no es veu en la necessitat de generar més insulina. El mateix passa amb un altre aliment molt típic en la nostra dieta, la patata, que consumida freda pateix el mateix procés.

Els experts d'Oxford, a més, van estudiar si en el cas que la pasta fos reescalfada, si es mantenia com a midó resistent o si tornava al seu estat original. Per fer-ho, va crear tres grups de persones a qui durant tres dies se'ls va subministrar pasta calenta, freda i reescalfada per menjar. La mateixa quantitat i amb el mateix acompanyament.

En realitzar les anàlisis de sang corresponents van comprovar que, fins i tot reescalfada, continuava sent absorbida com si fos fibra per l'organisme, per la qual cosa queda clar que no hi ha res millor que fer la pasta i consumir-la després.

Macarrons

Per als que la prefereixen acabada de fer, el millor és decantar-se per la seva versió integral. La raó és que conté fibra, la qual cosa proporciona més beneficis per al nostre cos. En primer lloc perquè augmenta la sensació de sacietat i ens fa menjar menys. A més, no provoca una pujada dels nivells de glucosa en sang, prevé el restrenyiment perquè en absorbir més aigua torna els excrements més voluminosos i consistents i ajuda a controlar les xifres de colesterol en sang.