Hi ha gent que fins que no s'ha pres el seu cafè, no és persona. N'hi ha que fins que no se'n prenen dos o tres o quatre, tampoc. Aquest consum de cafè, que sol començar durant l'adolescència sempre ha estat envoltat d'un misticisme i de rumors que pot tenir sobre la salut de les persones i el risc o la prevenció de patir certes malalties. Ara, investigadors de la Universitat de Melbourne, a Austràlia, han conclòs que aquells que prenen dues o tres tasses de cafè al dia tenen menys risc de patir malalties cardiovasculars que aquells que no en beuen. Així se'n desprèn d'un estudi basat en dades de gairebé mig milió de persones (449.563) de persones del Regne Unit, publicat al European Journal of Prevenitve Cardiology i que ha recollit La Vanguardia. 

 

Tot i que els beneficis de les dues o tres tasses de cafè al dia s'apliquen especialment a persones que solen consumir el cafè amb cafeïna, aquells que opten per prendre'l descafeïnat també gaudeixen d'una reducció del risc. A més, també hi ha diferències entre el "tipus" de cafè escollit, ja que en aquells que opten per varietats de cafè molt el risc de malalties cardiovasculars es redueix més que en aquells que el prenen instantani. Amb tot, en el cas de les arrítmies, només se'n beneficien de consumir cafè aquells que el prenen amb cafeïna. L'estudi no s'ha fixat específicament en una de les opcions preferides pels consumidors avui en dia, més ràpida, però també més contaminant, com són les càpsules de cafè. 

Més risc entre els que no en beuen i els que en prenen massa 

La mitjana d'edat dels participants eren 58 anys, amb un 55,3% de dones. Dels participants, un 22,4% no consumia mai cafè, Segons recull l'estudi, es van diagnosticar malalties cardiovasculars en 43.173 participants durant el seguiment, entre les quals infarts, angines de pit, insuficiències cardíaques o un ictus isquèmic. En total, 27.809 dels participants, un 6,2%, van morir durant l'estudi. Amb aquestes dades, l'estudi conclou que el risc de malaltia i mort cau en picat entre aquells que prenen entre dues i tres tasses de cafè el dia, mentre que creix entre els que no consumeixen cafè i els que prenen més de cinc tasses.

D'aquesta manera, els autors destaquen que les seves troballes en aquest estudi corroboren el que ja s'ha anat detectant durant els últims anys, amb els beneficis del consum habitual de cafè i, per tant, un consum de cafè "de lleu a moderat de qualsevol mena no ha de ser desincentivant, sinó al contrari: s'hauria de considerar part d'un estil de vida saludable". Així conclouen en aquest estudi que no ha estat finançat per cap empresa que pugui condicionar els resultats i les idees que se n'extreuen.