Fa molts anys que el cafè és objecte de debat científic quant als seus beneficis. En tot cas, i com a inici, es pot afirmar que conté compostos bons per a la salut, que inclouen cafeïna, diterpens i àcid clorogènic.

Són diversos els estudis que han mostrat que el consum habitual de cafè està relacionat amb la prevenció d'afeccions cròniques i degeneratives, com el càncer, els trastorns cardiovasculars, la diabetis i la malaltia de Parkinson.

☕ 5 llocs amb cafè i llibres

🥃 Què succeeix quan barreges cafeïna i alcohol

La cafeïna exerceix efectes positius sobre la funció renal, i el consum diari de cafè està relacionat amb un menor risc de malaltia renal crònica. Encara que altres compostos del cafè estan menys estudiats, se sap que compostos com l'àcid clorogènic i la trigonelina redueixen la inflamació generalitzada i l'estrès oxidatiu.

Recentment, s'ha dut a terme una investigació sobre els efectes del consum de cafè en la lesió renal aguda, que té lloc quan els ronyons perden la totalitat o part de la seva funció sobtadament. Aquest estudi s'ha publicat a Kidney International Reports.

A partir de la seva anàlisi, els investigadors van trobar que una ingesta de cafè més gran està relacionada amb un menor risc d'incidents de lesió renal aguda.

Taza y granos de café / Unsplash
Tassa i grans de cafè / Unsplash

La quantitat de cafè recomanada

Per a l'estudi, els investigadors van utilitzar dades de 14,207 adults de 45 a 64 anys de l'estudi de risc d'ateroesclerosi. Van avaluar el consum de cafè dels participants durant la seva primera visita a través d'un qüestionari de freqüència d'aliments. En total, van descobrir que el 27% mai no va beure cafè, un 14% bevia menys d'una tassa de cafè al dia, un 19% va beure una tassa per dia, el 23% va beure dues o tres tasses diàries i el 17% va beure més de tres tasses al dia.

Durant l'estudi, els experts van observar 1.694 casos de malaltia renal crònica durant el període de seguiment.

Després d'ajustar els factors demogràfics, van trobar que les persones que consumien qualsevol quantitat de cafè tenien un risc un 11% menor de desenvolupar malaltia renal crònica en comparació amb les persones que no consumien la beguda.

A més, van trobar una relació dependent de la dosi entre la malaltia renal crònica i la ingesta de cafè, i aquells que consumien entre dues i tres tasses de cafè al dia van experimentar la reducció de risc més substancial.

Efectes protectors del cafè

En l'estudi, els investigadors van notar que les seves troballes podrien ser el resultat de compostos bioactius al cafè que milloren la perfusió i la utilització d'oxigen als ronyons.

De tota manera, els investigadors van concloure que necessitaven avaluar més a fons els mecanismes fisiològics que són subjacents als efectes potencialment protectors del consum de cafè en estudis més amplis i de més durada. Així mateix, s'haurien de tenir en compte com altres elements que acompanyen al cafè poden influir. Aquests són la llet, la crema, el sucre o altres edulcorants.