La substitució del sucre és una elecció que sovint resulta confusa, perquè no es té clara la idoneïtat de determinats edulcorants, sobretot en el cas de les persones que tenen una glucosa elevada en sang o reuneixen factors de risc per desenvolupar la diabetis.

Un nou estudi dut a terme per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Ohio ha conclòs que, en el cas de la sacarina, no augmenta el risc de tenir diabetis, almenys en adults sans.

Sobres de sacarinaL'estudi ha revelat que la sacarina no incrementa la propensió a malalties com la diabetis

Per dur a terme la investigació, que es contradiu amb altres de realitzades sobre aquesta qüestió, els autors van tenir en compte altres factors com les condicions de salut subjacents, les eleccions de dieta i els hàbits d'estil de vida, qüestions que no s'han abordat en altres estudis. El treball conclou que l'ús de la sacarina no produeix cap canvi al microbioma intestinal dels participants ni en els seus perfils metabòlics.

La sacarina és un dels edulcorants més utilitzats pel gran públic en general. El seu consum, igual com el dels altres, ha augmentat dràsticament durant l'última dècada a causa de la creixent consciència dels resultats negatius per a la salut associats amb el consum excessiu de sucre.

"Estudis anteriors han suggerit que el consum d'edulcorants artificials està associat amb la síndrome metabòlica, l'augment de pes, l'obesitat i la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Aquestes troballes han plantejat la preocupació que la seva ingesta pugui provocar resultats adversos per a la salut pública i la falta de benestar", afirmen els experts.

L'estudi

Per dur a terme la investigació, van reunir a un total de 46 adults sans d'entre 18 i 45 anys amb índexs de massa corporal de 25 o menys. Els participants van ingerir càpsules que contenien la quantitat diària màxima acceptable de sacarina o lactisol –un inhibidor del receptor del sabor dolç– o sacarina amb lactisol o placebo cada dia durant dues setmanes. La quantitat diària màxima acceptable de sacarina és 400 mil·ligrams per dia, que és molt més del que consumiria el consumidor mitjà.

L'estudi va excloure les persones amb afeccions mèdiques agudes o cròniques o que prenien medicaments que potencialment podrien afectar la funció metabòlica, com a diabetis, cirurgia bariàtrica, malaltia inflamatòria intestinal o antecedents de malabsorció i embaràs o lactància.

DiabetisLa investigació s'ha dut a terme en voluntaris sans

Els investigadors també van provar durant 10 setmanes els efectes de dosis encara més altes de sacarina en ratolins que genèticament manquen de receptors de sabor dolç amb els mateixos resultats: l'edulcorant artificial no va afectar la tolerància a la glucosa, ni va causar canvis significatius a la microbiota intestinal o aparents efectes adversos per a la salut.