La conversa de l’any 2040, potser del 2039, serà la portada d’El País d’avui sobre la fi dels vehicles amb motor d’explosió. Això serà d’aquí a 19 anys, però. Aquest any, aquesta setmana, aquests dies… la conversa és una altra i gira al voltant dels vaccins contra la Covid-19, molt especialment sobre la seguretat del vaccí d’AstraZeneca (AZ) i la possibilitat de fer servir el rus, anomenat Sputnik V. Certament, com diu l'Agència Europea del Medicament, no n’hi ha per a tant. S'han detectat 86 casos, entre els quals 18 morts, entre 25 milions de persones vacunades amb AZ, és a dir un 0,000072% dels vacunats ha mort per trombosi i no hi ha seguretat que la causa sigui la vacuna. L’Ara ho explica amb un bon exemple a la portada: els anticonceptius tenen més risc de trombosi que el vaccí d’AZ i dels anticonceptius no en parlem gens ni mica. La Vanguardia fa el mateix però amb l'ibuprofen.

Per tot plegat sobta que el diari espanyol de referència deixi aquesta conversa a una columna de la portada, mentre dona l’espai principal a un esdeveniment que és certament notable, rellevant i d’impacte com és l’aprovació al Congrés d’una llei que marca la fi dels combustibles fòssils (petroli, gas, carbó…) per l’any 2050. Les diverses presentacions de l’automòbil amb motor d’explosió —cotxes, camions, motos, tractors…— han formatat la civilització contemporània. És veritat. El que estableix la nova Llei del Canvi Climàtic és un divisor d’aigües econòmic, social i etcètera. Un terratrèmol a càmera lenta. De moment, però, les persones volen superar la pandèmia, recuperar com més aviat millor la normalitat i retornar a les seves vides amb les adaptacions que s’escaiguin. De bateries de liti i de panells solars ja en parlarem més endavant. Segur que no és res d'això, però pot semblar que El País no té ganes d'assenyalar al govern de Pedro Sánchez, a qui qualsevol negatiu resta de cara a les eleccions a Madrid.

La Merkel de Lavapiés

Els altres diaris obren tots amb el pla de vacunes. Apunta bé El Punt Avui, que fa protagonista la gent, als 200.000 catalans que han rebut la primera dosi d’AZ i ara mateix es deuen anguniar sense saber exactament què serà d’ells. El trio de la benzina (excepte La Razón, que bada) aprofita per castigar al govern espanyol via Angela Merkel, com volent dir que la cancellera alemanya li treu el vaccí rus del cistell a Pedro Sánchez.

Això lliga amb que la presidenta de la comunitat de Madrid, l’heroïna favorita d’aquests diaris, ha temptejat un cònsol honorari de Rússia a Galícia, que representa al fabricant del vaccí, a més a més que també és un dels caps locals de les joventuts del PP. És a dir, que Ayuso està a dues al·lusions en portada de ser coronada com La Merkel de Lavapiés —o de Cuatro Caminos o La Latina o posa-hi el barri de Madrid que vulguis. Ayuso, Kaiserin.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat