La vacuna d'AstraZeneca s'administrarà a persones d'entre 60 i 69 anys a Espanya. Així ho ha decidit aquest dijous la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat després que ahir les comunitats autònomes, d'acord amb el ministeri, decidissin suspendre la vacunació amb aquestes dosis a persones menors de 60 anys. Un nou canvi en l'estratègia de vacunació en menys de 24 hores: fins dimecres s'aplicava en persones de fins a 65 anys, sense que cap normativa fixés un topall.

La decisió d'aturar temporalment la vacunació en aquesta franja d'edat arribava després de l'informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) sobre el vincle entre les dosis de la farmacèutica sueca i els casos rars de trombosi detectats en persones vacunades. Després de l'estudi dels diversos casos de coàguls de sang, l'EMA va constatar aquest dimecres el "possible vincle amb casos molt estranys de coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang".

Les decisions a Espanya sobre la vacunació contra la Covid-19 amb AstraZeneca

Tanmateix, en una roda de premsa, representants de l'EMA van puntualitzar que els beneficis continuaven superant els possibles riscos de la vacunació i van instar els estats europeus a no aturar l'administració d'AstraZeneca pel gran impacte en el control de la pandèmia. Poc després, però, el Regne Unit es pronunciava des de fora de la UE per acordar que les dosis d'aquesta farmacèutica només s'administressin a persones majors de 30 anys. Segons concloïa un comitè del govern britànic, el balanç de riscos no està tan clar en persones joves, ja que és un col·lectiu amb baixa mortalitat per la Covid-19.

vacuna AstraZeneca EFE

La vacuna d'AstraZeneca s'administrarà a persones d'entre 60 i 69 anys a Espanya. / EFE

Amb tota aquesta informació es va reunir el Consell Interterritorial de Sanitat. Després d'hores de reunió, la ministra Carolina Darias va comparèixer a les 23 h per anunciar la suspensió temporal de la vacunació en menors de 60 anys. Aleshores, ja va avançar que la Comissió de Salut Pública avaluaria avui l'ampliació del llindar. I així ho ha fet: les persones de 60 a 69 rebran la vacuna d'AstraZeneca.

Què passa amb les persones menors de 60 anys?

Les polèmiques amb AstraZeneca no han parat de trastocar l'estratègia de vacunació. Fins ara, les persones que treballaven en serveis essencials i tenien menys de 65 anys podien rebre la dosi d'AstraZeneca. En total, 2.311.171 ja han rebut a Espanya la primera dosi d'aquesta vacuna, però només 119 tenen la pauta completa amb les dues dosis inoculades.

Què passarà, doncs, amb les persones menors de 60 anys que ja han rebut una de les dosis? Segons les pautes sanitàries, la segona dosi es pot administrar fins a dotze setmanes després rebre la primera. Per tant, tot i que encara queda en l'aire què passarà amb aquestes persones vacunades, encara hi ha temps per poder garantir igualment la protecció contra el coronavirus.