No hi ha portada on no aparegui la decisió del govern d’Àustria de confinar als no vacunats des d’aquests dilluns per aturar l’expansió d’una nova onada de la covid-19. Luxemburg ha resolt igualment. Amb les dades a la mà es pot dir que s’infecten les persones que no s’han vacunat, de manera que Àustria —també Alemanya— sospesen fer la vacuna obligatòria per a tothom, com ho són altres vacunes que en posen quan som encara canalla. Si Alemanya entra per aquest camí, altres països faran el mateix i s’organitzarà una de ben bona a propòsit de la llibertat i les obligacions amb els altres, els límits del lliure albir i de la intervenció dels governs en la salut de cadascú, etcètera. Només l’Ara no en diu res perquè avui és el dia mundial de la infància i fan aquell diari tot il·lustrat per nens i amb la portada freda —amb un afer preparat dies abans i no amb les notícies del dia. És una bonica tradició.

El que passi aquestes setmanes en aquests països d’Europa Central serà decisiu, especialment per estats com Espanya, on la relació de la justícia amb el govern i la realitat sanitària és, diguem-ne, tensa i adversària. Les portades no en diuen res, però què passarà si el govern espanyol decideix obligar tothom a vacunar-se i el PP o Vox decideixen adreçar el cas al Tribunal Constitucional? Els dos estats d'alarma ja van ser declarats inconstitucionals, malgrat que fins i tot l'Organització Mundial de la Salut elogia Espanya per la seva lluita contra la pandèmia. En aquest sentit, cal agrair el títol principal de portada d’El Periódico d'avui per punxar amb dades el globus de la manca de subministres i el risc d’apagada general.

Parlant de justícia espanyola —música militar, democràcia popular…— cap diari es fa ressò en primera de l’absolució dels 9 de Lledoners, que han estat dos anys sota l’ombra de la investigació policíaca i judicial sense que ni policia ni fiscal ni instructor hagin pogut provar cap de les acusacions. Tampoc que els jutjats d’instrucció 4 i 17 de Barcelona hagin admès la querella de l’associació de guàrdies civils APROGC i dels “sindicats” de policies espanyols Jupol i Jucil, contra l’exconsellera de Salut, Alba Vergès a la que acusen d’un delicte d'odi i un altre contra la seguretat i higiene a la feina pel presumpte retard en la vacunació dels guàrdies i policies espanyols a Catalunya. L’haurà d’investigar el TSJC. Després de tot el que s’ha vist, ja no se sap si és perquè la sensibilitat dels diaris per aquests casos és zero o perquè les denúncies els hi semblen una frikada a la que no val la pena fer gaire cas. O les dues coses alhora.

LV

La Vanguardia, portada

EP

El País, portada

ABC

ABC, portada

EPC

El Periódico, portada

EPA

El Punt Avui, portada

EM

El Mundo, portada

ARA

Ara, portada

larazon 20N

La Razón, portada