Les persones intolerants a la lactosa són aquelles que no assimilen correctament aquest nutrient present en la llet. És important, en primer lloc, cal distingir entre allò que és una al·lèrgia i una intolerància. La intolerància es produeix quan l'organisme no digereix un aliment o un dels seus components. El sistema immune no intervé en aquesta ocasió. A més d'amb la lactosa, sol produir-se amb altres sucres com la fructosa o additius com els sulfits. Les persones que el pateixen pot experimentar símptomes com molèsties digestives, nàusees, diarrea i dolor abdominal. L'al·lèrgia es produeix quan el sistema immune reacciona davant un component de l'aliment (al·lergogen).

Els intolerants a la lactosa ja saben que no poden prendre llet sencera, però què passa amb els formatges? En primer lloc, cal comprovar els ingredients, perquè un bon formatge només hauria de contenir llet, quall, sal i, en certs casos, sèrum i ferments. Els formatges més grassos tenen menys lactosa, igual com els més madurats. Els formatges elaborats amb llet de cabra i els que incorporen ferments làctics solen ser de més fàcil digestió.

Formatge gruyèreEl greix i la maduració són alguns dels elements que incideixen en la tolerància a la lactosa dels formatges

Aquests són alguns d'ells:

Gruyère

Durant la seva elaboració la lactosa es metabolitza per complet en àcid làctic pels bacteris làctics, per la qual cosa no conté lactosa. Normalment s'indica fins i tot a l'etiqueta.

Cheddar

És un formatge de pasta dura elaborat amb llet de vaca mitjançant un procés particular que li aporta la seva textura i sabor tan particular. Són curats, amb una aportació de lactosa molt baixa.

Mozzarella

Està elaborat amb llet de búfala i sol ser ben tolerat. Això sí, cal buscar que sigui l'original, perquè molts dels quals venen al supermercat estan fets amb llet de vaca i tenen més lactosa.

Idiazabal

És un formatge de maduració de 90 dies com poc i alguns, fins a un any. Per això, té molt poca o nul·la lactosa i és molt fàcil de digerir.

Parmigiano-Reggiano

Com passa en altres casos, cal assegurar-se que sigui autèntic Parmigiano-Reggiano amb denominació d'origen, perquè molts són falsos. Té un procés de maduració també molt lent, i el seu contingut en lactosa és inferior a 1 mg per 100 g.

Camembert

És un formatge francès normand molt gras (45%-50%) i té una maduració d'un mínim de dos mesos, per la qual cosa és ben tolerat pels intolerants a la lactosa.

CamembertEl formatge Camembert és un dels més indicats per als intolerants a la lactosa

Formatge manxec curat

Per evitar problemes cal assegurar-se del seu origen i buscar aquells que hagin tingut una maduració més llarga.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat