El bisfenol A (BPA) és una substància química que durant anys s'ha utilitzat massivament en la producció de plàstic. En l'àmbit domèstic, va ser utilitzat per a la fabricació de materials d'ús comú, i en contacte amb aliments, com biberons, vaixelles, estris de forn i microones, envasos d'aliments, ampolles d'aigua, llet i altres begudes, equips de processament i canonades d'aigua, a més de tiquets dels supermercats. També en llaunes d'aliments i begudes, i revestiment de les tapes metàl·liques de gerres i ampolles de vidre, inclosos els envasos de les preparacions per a lactants. És a dir, el seu ús provoca l'exposició dels consumidors a la substància a través de l'alimentació.

Coberts

Com afecta la salut

Tal com explica l'Organització Mundial de la Salut, s'ha investigat exhaustivament una sèrie d'efectes del BPA en animals, i entre els òrgans afectats identificats hi figuren l'intestí, el fetge i els ronyons. Encara que els efectes més preocupants van ser els relacionats amb l'activitat hormonal del BPA i els efectes potencialment vinculats amb el desenvolupament físic, neurològic i conductual, ja que aquesta substància actua com un estrogen feble.

Amb caràcter general el BPA està permès als materials en contacte amb els aliments a tota la UE en molt baixes dosis, encara que en el cas dels biberons es va prohibir el seu ús. Però la mala fama que va adquirir per als consumidors va provocar que moltes empreses fabricants dels productes elaborats amb BPA decidissin substituir aquest material per un altre. De fet s'ha constituït com una estratègia de màrqueting sota el logo BPA free (lliure de BPA).

Són segurs els plàstics sense BPA?

Doncs segons un nou estudi, els productes químics que reemplacen aquesta substància també poden ser motiu de preocupació. La investigació s'ha dut a terme als Estats Units i s'ha centrat en l'exposició per part dels nens a dos productes químics comuns utilitzats en lloc del BPA, anomenats bisfenol S (BPS) i bisfenol F (BPF). Les conclusions, publicades en el Journal of the Endocrine Society, apunten que l'exposició a aquestes substàncies estan relacionades amb un risc més important d'obesitat.

Els científics de la Facultat de Medicina de la Universitat de Nova York que han realitzat l'estudi subratllen que aquests productes químics alteren la funció hormonal de l'organisme, la qual cosa produeix efectes sobre la salut de les persones.

Ampolles

En total, es va recopilar informació de més de 1.800 nens i adolescents nord-americans de 6 a 19 anys, que van participar en una enquesta nacional de salut des del 2013 al 2016. Els participants es van sotmetre a un examen físic que incloïa una anàlisi d'orina. Els experts van comprovar els nivells de BPA, BPS i BPF i es va trobar que el 97% dels participants tenien nivells perceptibles de BPA, el 88% presentaven nivells de BPS i el 55% tenia nivells perceptibles de BPF. Els nens amb alts nivells de BPS a les seves mostres tenien més probabilitats de ser obesos, segons el determinat pel seu índex de massa corporal (IMC), en comparació amb els nens que tenien nivells més baixos.

És a dir, els productes lliures de BPA no semblen garantir que no es produeixin efectes similars als que produeix aquesta substància. Un fet que preocupa la comunitat científica després de la tasca de pedagogia que fa uns anys va caldre realitzar fins a aconseguir la prohibició del BPA en alguns productes d'ús infantil.