El procés cap a la gripalització està obrint discrepàncies entre el govern espanyol i el català. Així doncs, el Conseller de Salut, Josep Maria Argimon, considera que la decisió de la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, de no retirar les mascaretes a l'educació primària és una acció totalment política. I ha anat més enllà avisant que demanarà al Govern que apliqui la retirada si no rectifica. Així doncs, el Departament de Salut plantejarà a la comissió delegada del Govern la retirada de la mascareta a l'educació primària si el consell interterritorial no ho aborda la setmana vinent, i després anar-ho fent de forma gradual.

Argimon ha explicat a Rac1 que tornarà a plantejar la qüestió per enèsima vegada la propera setmana a la reunió de la interterritorial, però ha advertit que els nens no poden esperar més. "No podem estar amb els nanos tot el dia amb la mascareta", ha dit, i ha respost afirmativament quan se li ha preguntat si tiraria pel dret en cas que el Ministeri de Sanitat no avancés. També ha apuntat que el govern espanyol parla d'eliminar la mascareta en interiors després de Setmana Santa, però que ell demanarà que sigui abans.

Els pediatres, amb Argimon

Argimon ha recordat que les mascaretes estan marcades per un decret estatal, i ha subratllat que des de Catalunya ja fa setmanes que es planteja una retirada gradual començant pels més petits a les escoles. Altres territoris també ho defensen, així com les societats de Pediatria, però des del Ministeri prefereixen esperar i ser més prudents. El conseller ha defensat avançar cap a la normalització i si les coses no van bé "fer una passa enrere". "Hem de provar", ha dit. El conseller s'ha mostrat comprensiu amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè vol anunciar ell la mesura i ara mateix té altres focus d'atenció molt importants. "Ells parlen de després de Setmana Santa, però apretarem perquè sigui abans", ha remarcat. Ara bé, pel que fa als nens, s'ha mostrat disposat a anar més enllà. Si el consell interterritorial no ho aborda la propera setmana, Salut ho plantejarà a Govern perquè Catalunya s'avanci. "L'haurem de treure, és que l'hem de treure", ha insistit. El conseller ha reconegut que li costa actuar al marge del que fan la resta de comunitats, però ha reiterat que els nens no poden seguir tot el dia amb la mascareta, i ha recordat que a Primària comporta fins i tot problemes pedagògics.

Madrid i Andalusia també ho demanen

Argimon no és l'únic que avisa. Madrid i Andalusia també han reiterat que cal retirar les mascaretes de l'escola. Una reclamació que ja fa més d'un mes que dura. Tots demanen que s'implanti un calendari de retirada gradual de les màscares obligatòries a les escoles tal com demanaven dies enrere els pediatres com a primer pas per aixecar l'obligació de portar-les a tots els espais interiors de manera que s'arribi a la normalitat per Setmana Santa. Però sembla que aquest calendari tampoc es complirà.

Pel que fa a l'atenció primària, Argimon ha apostat per tornar al 2019 en molts aspectes, però també aprofitar les oportunitats que ha donat la pandèmia en l'àmbit digital. Segons ell, però, les persones grans "han de poder fer el que han fet tota la vida, anar al CAP presencialment", i no només per fer visites, fins i tot també per fer els tràmits.