L'estratègia covid 0 ha fet fallida a la Xina més de dos anys més tard de l'esclat de la pandèmia amb rebrots mai no vistos al país. Això ha provocat que a Xangai, la ciutat més poblada del país amb 24 milions d'habitants, hagi començat un confinament esglaonat en dues fases que es perllongarà fins al 5 d'abril per fer front a aquesta situació, la pitjor que s'ha vist en la ciutat des del principi de la pandèmia. Tot i haver-se dividit en dos períodes, es tracta del confinament més gran de la població en un nucli urbà des del començament de la crisi i s'espera que aquesta aturada forçada també repercuteixi tant en l'economia xinesa com en la internacional, pel seu estatus de centre financer i logístic. A més, però, com no podia ser d'altra manera, aquest confinament ha posat en alerta a tots els ciutadans que han acudit en massa als supermercats amb por que quedin desproveïts i s'hi han viscut escenes d'autèntica violència. 

Aquestes compres compulsives han generat aglomeracions, empentes i cops a les cues de supermercats, on els habitants de Xangai han omplert els seus carros fins dalt, per por que s'acabin els aliments. Aquestes escenes recorden a les que es van viure a principis de març del 2020 a l'Estat, quan poc abans de la declaració de l'estat d'alarma els espanyols van "saquejar" els establiments i van deixar buides les prestatgeries primer de paper higiènic i després el furor es va estendre a altres productes com la farina o el llevat per fer pa, una de les activitats preferides per a molts durant el confinament. Ara, amb la crisi d'Ucraïna s'ha vist el mateix fenomen amb l'oli de gira-sol i d'altres productes que el tenen entre els seus ingredients. 

 

Els habitants de Xangai van ser avisats amb molt poc temps del confinament, fet que va provocar aquestes cues als supermercats i les compres compulsives. Els vídeos penjants a xarxes socials locals com ara la plataforma Douyin, la versió xinesa de TikTok, es van fer virals, mostrant cues a les entrades dels supermercats i prestatges buits, també aquestes baralles per fer-se amb els aliments més desitjats. 

El perill dels asimptomàtics

El confinament va ser anunciat diumenge, però ha començat aquest dilluns. El rebrot deixava aquest matí 416 casos simptomàtics i més de 14.000 asimptomàtics, de manera que les autoritats organitzaran campanyes massives de proves PCR en els districtes confinats per detectar nous contagis. Cal dir que l'elevat nombre d'asimptomàtics detectats en els últims dies han dificultat les habituals tasques de rastreig i quarantena. D'acord amb la política vigent de "zero covid dinàmic", tots els contagiats i els seus contactes estrets han d'aïllar-se en hospitals o centres habilitats, cosa que afegeix pressió al sistema hospitalari local. Espais públics com l'enorme centre de convencions construït per a l'Exposició Universal de Xangai del 2010 han estat transformats en centres de quarantena provisionals.

El confinament es durà a terme en dues parts. Als districtes que queden a l'est del riu Huangpu, que divideix la ciutat, el confinament va començar ahir dilluns i s'allargarà fins divendres, 1 d'abril. Llavors és quan començarà la reclusió a casa pels habitants dels districtes a l'oest del riu, fins al 5 d'abril. Durant aquesta quarantena, que ens fa reviure els fantasmes de temps passats, els residents hauran de romandre a les seves llars i, a més, el transport públic així com els taxis quedaran suspesos.  A més, s'ha ordenat a les empreses que implantin el teletreball pels seus empleats, tret dels casos de les companyies que garanteixen la vida i l'operació de la ciutat, com ara les del sector energètic o del subministrament d'aliments.