El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha comparat la llengua catalana amb la corrupció, en intentar intervenir en la polèmica sobre la llengua a les plataformes Netflix, HBO i Amazon. García-Page ha afegit tensió després de la marxa enrere del govern espanyol.

"Hi ha una cosa que no acabo de saber. Per què s'estableix el 6%. A Catalunya normalment el percentatge que més s'utilitzava era el 3%, però és veritat que anava vinculat a la corrupció. Entenc que si ara fan anar el 6%, deu respondre a alguna lògica", ha indicat en declaracions a La Sexta, sobre les negociacions entre ERC i el govern Sánchez.

Segons el dirigent regional socialista, és “molt bona” la riquesa de “tots els idiomes”, també l'espanyol. Però ha afegit prevencions. "Ara només faltaria ensenyar espanyol en un territori d'Espanya com si fos anglès o francès. És absurd. L'espanyol és troncal, és la realitat que s'imposa", ha apuntat Page, que ha assegurat que el llenguatge es pot usar com un "element de comunicació i divisió".

El baró socialista ha posat d'exemple el gallec, un idioma que, segons la seva opinió, la "gent el parla" però "no es planteja com una arma llancívola contra l'espanyol i el país".

En aquest context, el president de Castella-la Manxa ha assegurat que li sembla "bé" que es faci producció audiovisual en català, cosa que és "una riquesa" per al país. "No em sembla malament que s'utilitzin diversos idiomes i es pugui treballar en tots. El problema no és el que convé, sinó el que es pot legislar, i a qui se li poden imposar les lleis", ha dit, en al·lusió a les plataformes.

L’embolic per la protecció del català a la llei audiovisual encara sembla lluny de resoldre’s. Ahir ERC va fer un cop damunt la taula, després que es filtrés que la nova norma exclourà plataformes internacionals com Netflix o HBO de les quotes de llengües cooficials. I, malgrat les amenaces dels republicans de boicotejar el projecte de llei i fins i tot els pressupostos de l’Estat al Senat, la vicepresidenta primera Nadia Calviño no s’ha mogut d’allà on era.

En una entrevista aquest matí a Onda Cero, Nadia Calviño s’ha mostrat “disposada” a dialogar i esmenar la llei audiovisual en la seva tramitació parlamentària, però amb límits. La responsable de la iniciativa ha reiterat que la protecció del català no podrà afectar plataformes que no tinguin la seva seu a Espanya, perquè ”no es pot fer res que contradigui” la directiva europea. “Tota la negociació té un límit clar que és el que diu la normativa comunitària, que estem transposant amb aquest projecte de llei”, ha insistit la dirigent socialista.

Les alarmes no només han saltat a ERC, sinó també als socis d’Unides Podem. Tant, que el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha advertit avui que la seva formació està "més a prop del no que del sí" a la llei audiovisual. De fet, Asens ha retret als socialistes que no l’hagin negociat amb ells: “El PSOE ha decidit negociar amb ERC, que és un partit de l'oposició, però encara no ha negociat amb el seu soci de govern”. I ha reblat en aquest sentit: “Com que no ha volgut negociar amb nosaltres, haurem de veure en la fase d'esmenes si això tira endavant”. En la mateixa línia s’ha pronunciat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que ha confiat que serà possible un “acord” dins del govern de coalició.