La farmacèutica catalana Hipra segueix avançant en el desenvolupament de la seva vacuna contra el coronavirus. Aquesta setmana, ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per iniciar la fase 3 de l'assaig clínic, que suposa que aquesta inoculació es pugui provar en més persones. En aquest escenari, la previsió és que Hipra rebi el vistiplau definitiu el mes de maig i, una vegada tingui llum verda, es pugui procedir a la seva comercialització. A partir dels resultats obtinguts en les anteriors fases, des de la farmacèutica amb seu a Amer expliquen que el seu fàrmac presenta millors resultats per combatre la variant òmicron que altres vacunes que ja estan al mercat i que s'estan inoculant a les persones. En concret, la comparació s'ha fet amb la vacuna de reforç de Pfizer, una de les injeccions que apunten des d'Hipra que es consideren "de referència" a Europa.

La directora d'I+D i Registres d'Hipra, Elia Torroella, ha detallat que els resultats aconseguits fins al moment "són molt bons". En aquest sentit, explica Torroella que la vacuna que estan preparant "és capaç de generar més anticossos protectors que la vacuna amb la qual ens comparem". De fet, la responsable ha destacat que les autoritats europees demanen a aquelles empreses que estan desenvolupant vacunes "de nova generació" que corroborin i provin que les seves injeccions són millors i ofereixen bons resultats en comparació amb les que es comercialitzen en aquests moments i han rebut l'autorització per part de l'Agència Europea de Medicaments. "Amb òmicron, hi ha prou dades que estan indicant que la capacitat de generar anticossos de la vacuna és superior a la de Pfizer", ha reblat Elia Torroella. A més, la farmacèutica indica que estan preparant assajos centrats en nens i adolescents, així com persones immunodeprimides.

Detalls de la fase 3

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha autoritzat Hipra a posar en marxa la fase 3 de l'assaig clínic de la seva vacuna contra el coronavirus. Sobre aquest nou pas endavant, Torroella ha expressat que estan "molt satisfets" per aquesta fase assolida. En concret, aquest procés es durà a terme a 20 centres d'Espanya, Itàlia i Portugal i comptarà amb uns 3.000 voluntaris que tindran més de 16 anys. La previsió és que aquesta mateixa setmana alguns d'ells ja rebin aquesta vacuna, que servirà com a reforç. Es calcula que els resultats que hauran de tenir per poder comercialitzar la vacuna arribaran en els dos o tres primers mesos, de manera que el tràmit fa pensar que s'aprovaria el mes de maig.

Pel que fa a la fabricació d'aquestes dosis, Hipra les està desenvolupant "des de fa mesos" i asseguren que estan preparats per quan puguin rebre el vistiplau per poder comercialitzar-les. Estimen que la capacitat màxima anual de fabricació serà de 600 milions de vacunes, però que "dependrà de la demanda final" que tinguin. Ara com ara, l'empresa insisteix que estan produint i emmagatzemant aquestes vacunes perquè "tan aviat com l'Agència Europea de Medicaments autoritzi la vacuna", puguin estar "en disposició d'enviar dosis on sigui necessari".