ElNacional.cat ha pogut parlar amb Pfizer en exclusiva per conèixer la situació del subministrament de vacunes a l'Estat espanyol. Les respostes, ens han remès a fonts oficials.

La companyia farmacèutica estudia al mil·límetre tota la comunicació que dona als mitjans, se la pensa, l'analitza durant dies i, finalment, intenta donar una visió oficialista que, normalment, no respon a cap perfil específic de la companyia. Tot i que hi ha excepcions quan distribueix un mateix missatge a tots els mitjans de comunicació.

Cal preguntar-ho als governs

En aquest cas, les respostes que ens han donat són únicament les que nosaltres vam formular. I, a grans trets, el que volen és llançar un missatge contundent que per la seva banda arribaran als terminis establerts, malgrat les adversitats o els problemes en el tret de sortida de la vacunació, en el cas que ens pertoca, a la Unió Europea: "Estem complint". I davant d'aquells que han retret que no ho hagin fet abans, s'espolsen les culpes: "Fins a dia d'avui, tot el subministrament de vacunes s'ha assignat a través d'acords governamentals que estan vigents, com a mínim, fins el 2021".

D'aquesta manera, deleguen conèixer totes les explicacions a la UE i, en aquest cas, a la Comissió Europea. De fet, la mateixa presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha admès que ho haurien pogut "fer millor" i lamentava que s'haguessin centrat en tenir la vacuna però no contemplar prou "la producció i la capacitat de la indústria d'aquesta". Pfizer no entra en polèmiques, més aviat tira pilotes fora, i sense donar en cap moment una xifra exacta, reitera que són ells els qui "han invertit milions de dòlars en trobar una vacuna efectiva" contra la Covid-19.

Descarten la via privada

Hi ha molts detalls, logístics i econòmics, que encara viuen en l'opacitat. Es destaca la rapidesa amb què s'han trobat vacunes efectives contra aquest virus però, sota el pretext de la importància de la immediatesa, hi ha molts serrells que ningú ha matisat.

Així doncs, si volem trobar respostes, haurem de trucar la porta dels governs, segons Pfizer, els qui "estan en la millor posició per distribuir de manera justa i equitativa entre la població i els responsables de la seva assignació i distribució".

Per això, aquesta companyia descarta en aquests moments, fer-la arribar al gran públic per canals privats: "Comprenem les sol·licituds i la urgència però no podem fer-ho". A tall d'exemple, també admeten que treballen "estretament" amb el govern espanyol com qualsevol altre.

Arribarem al 70% de població vacunada a l'estiu?

Actualment, Pfizer admet haver realitzat "certes modificacions en els processos de producció a les instal·lacions de Puurs de Pfizer que facilitaran l'ampliació de les capacitats de fabricació a Europa". Per tot plegat, confien en poder subministrar-ne moltes més a partir del segon semestre. I aquest canvi començarà "a partir de la setmana del 15 de febrer, assegurant totes les quantitats compromeses".

Augmenta la logística de les fàbriques però també el nombre de proveïdors i personal de la cadena de distribució. L'ampliació pot arribar fins als 75 milions però des de Pfizer adverteixen que, de moment, estan en negociacions i no es pot confirmar.

Aquestes dosis s'afegirien com a part de l'acord ja existent amb la Comissió Europea. Per això, el repte de tenir el 70% de la població vacunada amb l'arribada del bon temps té un interrogant a sobre: "La nostra tasca és poder seguir aportant, a través de la nostra experiència, a la ciència i la innovació amb la finalitat de contribuir a la solució d'aquesta pandèmia".

Si bé és cert que aquesta decisió no depèn únicament de Pfizer i intervindran altres farmacèutiques, cal tenir en compte que la principal i la primera que l'EMA va aprovar per poder distribuir, no dona xifres ni percentatges sinó que subratlla tan sols la voluntat de sumar forces. Tampoc es pot saber exactament quin percentatge de població vacunada pot acabar contribuint des de Pfizer perquè els contractes i la transparència de la UE no és clara.

Des de Pfizer sí es treballa en la millora de la fórmula que permeti, per exemple, no haver de transportar la vacuna en neveres que la mantinguin entre els -80 i -60 graus: "Estem provant una formulació liofilitzada que anticipem que serà estable en condicions de refrigeració normal. Ara està subjecte al tècnic i l'aprovació regulatòria, anticipem que pot estar disponible al primer trimestre del 2022". 

Aquesta farmacèutica, juntament amb Biontech, es compromet a arribar a un total de 600 milions de vacunes per aquest any. Tot i que els anuncis de més vacunes surten enmig de l'escassetat.

En definitiva, una solució parcial a un problema de fons que va elevar les tensions entre la UE i els productors de la inoculació contra la Covid-19. Pfizer, AstraZeneca i Moderna, les úniques tres farmacèutiques autoritzades per distribuir les dosis en el bloc comunitari, han avisat de retards considerables en la seva producció.