Entre un quart i un terç de la població no té present en la seva dieta diària la fruita i la verdura, dos dels aliments més importants per a la salut. En molts casos té a veure que no agraden a tothom, tot i que cada vegada més els nutricionistes adverteixen que hi ha una tendència creixent al rebuig d'aquests aliments pel temor de la presència de pesticides.

L'assumpte no és, sens dubte, com per no tenir-ho en compte, ja que suposa que un grup important de persones estan deixant de banda aliments necessaris en la dieta del dia a dia. Per això, podem preguntar-nos si els pesticides que s'utilitzen en el camp per preservar la integritat dels productes són realment perillosos per a la salut de les persones.

Segons una part important dels experts, els pesticides que s'utilitzen atenent la normativa europea no són tan preocupants per a la salut com ho és el fet de renunciar per això al consum de fruita i verdura.

Vegetals

Tanmateix, també és cert que posen un especial èmfasi en què, sempre que es pugui, s'adquireixin productes orgànics. El tipus de pesticides que s'utilitza avui dia i la quantitat que s'aplica als productes no té res a veure amb els que solien ser presents abans de les últimes regulacions. Fins i tot, alguns especialistes afirmen que els patògens microbians (virus i bacteris) presents en fruites i verdures, haurien de resultar més preocupants que els mateixos pesticides per als consumidors.

Per als qui creguin que en el cultiu orgànic de productes no es donen els pesticides, això no és sempre així. El que sí que és cert és que els pesticides solen tenir en aquest cultiu una base més natural i, per tant, no són tan agressius com els que es permeten en els cultius tradicionals. Una cosa que generalment porta que els productes siguin més saludables i tinguin una quantitat d'antioxidants beneficiosos més important.

En definitiva, una part destacada de la comunitat científica conclou que els consumidors haurien de pensar més a menjar la gran varietat de fruites i verdures disponibles, i menys en els nivells de residus de pesticides de baix risc.

Però si malgrat tot ets dels que voldries disminuir la ingesta de pesticides sense haver de renunciar que la fruita i la verdura siguin presents en la teva dieta diària, pots seguir aquests dos útils consells.

Compra producte local i orgànic

Apropar-se al mercat local per obtenir producte de temporada és una bona idea. A més, cal tenir en compte que no tots els productes que es comprin tenen per què ser orgànics. Amb el qual alguns d'ells ho siguin, ja és un avanç. Finalment, els aliments amb pell més gruixuda sempre es veuen menys afectats pels pesticides; entre ells hi ha, per exemple, els plàtans i els alvocats.

Alvocat

Renta els productes

Netejar les verdures i les fruites a mà i amb aigua freda és una bona pràctica. També es pot afegir una mica de vinagre blanc o de bicarbonat a l'aigua freda en un recipient per al seu rentat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat