Algunes persones solen tenir una sensació de fam que no els abandona en tot el dia. Ara, una nova investigació mostra que la causa pot deure's que experimenten grans caigudes en els nivells de sucre en sang, diverses hores després de menjar, que els porta a tenir més gana i consumir centenars de calories més durant el dia.

L'estudi ha estat publicat a la revista Nature Metabolism i ha estat elaborat per PREDICT, el programa d'investigació nutricional en curs més gran del món portat per experts d'alguns dels centres més importants del món. Analitzen el procés que segueixen algunes persones que lluiten per perdre pes, fins i tot amb dietes controlades en calories, i destaquen la importància de comprendre el funcionament del metabolisme respecte a la dieta i la salut.

L'estudi

L'equip d'investigació va recopilar dades detallades sobre les respostes del sucre en sang i altres marcadors de salut de 1.070 persones després de prendre esmorzars estandarditzats i àpats triats lliurement durant un període de dues setmanes, sumant més de 8.000 esmorzars i 70.000 àpats en total. Els esmorzars estàndard es basaven en magdalenes que contenien la mateixa quantitat de calories, però variaven en composició en termes de carbohidrats, proteïnes, greixos i fibra. Els participants també van realitzar una prova de resposta del sucre en sang en dejú (prova de tolerància oral a la glucosa), per mesurar com el seu cos processa el sucre.

Els participants van utilitzar monitors de glucosa continus (MCG) adhesius per mesurar els seus nivells de sucre a la sang durant tota la durada de l'estudi, així com un dispositiu portàtil per registrar l'activitat i el son. També van registrar els nivells de gana i estat d'alerta utilitzant una aplicació de telèfon amb la que apuntaven quan i què van menjar durant el dia.

Home menjantL'estudi ha trobat la raó per la qual algunes persones passen gana més sovint que d'altres

Després d'analitzar les dades, l'equip de PREDICT va demostrar que algunes persones van experimentar caigudes dels nivells de sucre significatives de 2 a 4 hores després d'un pic inicial que es produeix de forma normal en totes les persones després de menjar.

Aquestes persones van tenir un augment del 9% en la fam i van esperar al voltant de mitja hora menys, de mitjana, abans del següent àpat que els que no van tenir aquestes caigudes de sucre, malgrat que van menjar exactament els mateixos àpats. A més, van consumir 75 calories més en les 3-4 hores posteriors a l'esmorzar i al voltant de 312 calories més durant tot el dia. Un patró que produeix un augment de pes al llarg de l'any.

Segons els experts, "durant molt temps es va sospitar que els nivells de sucre a la sang exercien un paper important en el control de la fam, però els resultats d'estudis anteriors no havien estat concloents. Ara hem demostrat que les caigudes de sucre són un millor predictor de gana i posterior ingesta de calories que la resposta inicial del pic de sucre en sagni després de menjar, el que canvia la forma en què pensem sobre la relació entre els nivells de sucre en sang i els aliments que mengem".

La comparació del que succeeix quan els participants mengen els mateixos àpats de prova va revelar grans variacions en les respostes de sucre en sang entre les persones. Els investigadors tampoc no van trobar correlació entre l'edat, el pes corporal o l'IMC.