Israel i Bahrain volen que els residents que puguin, rebin les terceres dosis de les vacunes contra la covid. Qui no ho faci, corre el risc de perdre el seu estat de vacunació completa i els privilegis que això comporta. A Israel, els vacunats reben una mena de passaport que es diu "certificat verd". Això els permet entrar en hotels, restaurants i altres espais tancats. Les persones que s'han recuperat de la covid, també poden rebre un certificat verd si segueixen un conjunt de pautes concretes. 

A partir del 3 d'octubre, però, Israel va decidir retallar la data de caducitat del certificat verd. Segons un avís del govern, el certificat tindrà una validesa de sis mesos després que la persona hagi rebut una segona dosi. 

I què caldrà per aconseguir 'renovar' aquest certificat? Doncs ni més ni menys que una tercera dosi, tal com ressalta la CNBC. Però, aquest certificat també caducarà sis mesos després de la tercera dosi. Un fet que fa plantejar-se si caldran més dosis o no. Aquesta qüestió, encara és lluny.

Segons l'agència de notícies Associated Press, això hauria generat fortes tensions a Israel perquè prop de 2 milions de persones podrien perdre aquest certificat verd en els pròxims dies. 

Què ha fet Bahrain?

Les persones que 'hagin' de rebre una dosi de reforç per a les vacunes veuran com el seu estatus de vacunació canvia i tindran unes activitats més limitades. Ho fan a través de l'aplicació mòbil BeAware, i aquest estat més baix restringeix moviments i activitats públics d'una persona, destaca la mateixa cadena.

Abans, els que tenien el passaport verd es consideraven completament vacunats dues setmanes després de la segona dosi. Sense cap mena de dubte, segons les noves regulacions, l'estat de vacunació de les persones elegibles per a un reforç es canviarà a l'aplicació, fins que puguin obtenir una vacuna de reforç. 

Què diuen les dades

Israel depèn, principalment, de la vacuna de Pfizer. Les dades d'Israel semblaven demostrar que la vacuna amb dues dosis només tenia una efectivitat del 39% amb dades d'entre el 20 de juny i 17 de juliol. Ara bé, una tercera dosi, podria oferir una protecció del 95%, segons ha dit Pfizer al setembre. 

Bahrain té diferents criteris en funció de les vacunes que s'ofereixen.

Les dades han trobat que des de l'1 de juliol a l'1 d'octubre, el 52% dels infectats no tenia una dosi de reforç. En comparació, només el 3% dels casos detectats eren persones que havien rebut una tercera dosi. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari administra una dosi de la vacuna / Efe