Tot el personal educatiu de fins a 55 anys començarà a rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 aquesta setmana, segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts del Govern a l'ACN. Tots ells rebran un SMS i podran apuntar-se a una pàgina web perquè se'ls administri la vacuna d'AstraZeneca.

Aquest col·lectiu s'afegeix a d'altres que ja l'estan rebent, com ara els farmacèutics, els funcionaris de presons o els cossos de seguretat i emergències. En pocs dies començarà també la vacunació de persones de més de 80 anys que no viuen en residències i grans dependents.

La vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19

Catalunya ja ha rebut 31.800 dosis de la vacuna d'AstraZeneca, però de moment arreu de l'estat espanyol només han rebut una d'aquestes vacunes 25.628 persones. Això canviarà, però, a partir d'aquesta setmana, quan es posi plenament en marxa la vacunació de nous col·lectius, com per exemple el personal docent.

La Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Sanitat va decidir ara fa una setmana que, després que els professionals sanitaris i sociosanitaris de segona línia rebin la vacuna anti-Covid, se subministrarà la primera dosi d'AstraZeneca a docents d'educació primària, bomberspolicies, personal d'emergències i també a militars, de fins a 55 anys

Per què la vacuna d'AstraZeneca només s'administra en persones de menys de 55 anys?

Després dels consells de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès), Espanya va decidir que només administrarà la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca a les persones d'entre 18 i 55 anys.

Els assajos clínics fets no han testat la immunitat contra la Covid-19 en persones de més de 65 anys. Davant això, cada país comunitari està decidint les franges d'edat i aquest divendres s'ha sabut que Espanya no s'arriscarà a arribar al límit marcat en 65 anys, com tampoc ho ha fet Itàlia, tot i que Catalunya era partidària d'establir el topall en 65.

Tot i això, l'OMS ha emès el seu informe sobre la vacuna d'AstraZeneca i, contràriament al que s'ha decretat des de la Comissió de Salut Pública espanyola del Ministeri de Sanitat, l'organisme internacional sí la recomana als majors de 65 anys: "Com que un nombre relativament petit de participants de 65 anys o més van ser reclutats als assaigs clínics, hi va haver pocs casos de Covid-19 a la vacuna o al grup control en aquesta categoria d’edat i, per tant, l’interval de confiança en l’estimació d’eficàcia és molt ampli".