Si has passat el coronavirus, és possible que hagis perdut el gust i l'olfacte. Però, per què passa? La Covid no ataca les neurones del sistema olfactiu, però sí que destrueix algues cèl·lules que són les permeten captar les olors. El cap del servei d'Oto-rino-laringologia de l'Hospital del Mar, Jacinto Garcia, creu que la meitat de persones que han passat el virus han tingut anòsmia, és a dir, han perdut l'olfacte. I un 70% el recuperen, encara que tardin un mínim de tres setmanes. 

"L'olfacte és el sentit més primitiu i estructuralment és molt bàsic. Les cèl·lules epitelials es connecten directament amb el cervell. El virus destrueix aquestes cèl·lules i no el nervi", ha explicat el doctor en una entrevista al portal 324. Malgrat tot, l'olfacte té menys complexitat que altres sentits. Ara bé, això fa que la connexió sigui molt més directa. La destrucció de les cèl·lules epitelials talla la connexió amb el cervell, menciona l'article.

Però no tot és negatiu. El fet que no hi hagi danys neuronals, augmenta les probabilitats de recuperació. Però el coronavirus no és l'únic que pot deixar-nos sense aquesta capacitat. Existeix també, per exemple, en la congestió nasal d'un refredat. 

Com entrenar l'olfacte

Caminar pel carrer o cuinar sense sentir cap olor pot semblar estrany. Si la recuperació triga, hi ha alternatives. El mateix article suggereix la possibilitat d'entrenar les fibres útils que quedin perquè adoptin altres funcions i supleixin les destruïdes. 

Tot i això, els experts alerten de patir paròsmia, que consisteix a identificar olors de manera equivocada i fins i tot, algunes olors agradables poden ser desagradables després. Però, per què passa? En refer-se les connexions neuronals, el nervi es connecta amb el bulb olfactori del cervell, però en alguna part que no és la correcta. Tot i que sembla quelcom greu, els experts comenten que desapareix per si sola amb el temps. 

gel unsplash

Gelat / Unsplash

 

I el gust?

"Amb el sentit del gust només podem distingir si un menjar és dolç, salat, àcid o amarg. Però, quan l'identifiquem, quan distingim, per exemple, la xocolata de la vainilla, és pel sentit de l'olfacte", ha detallat Garcia. Per tant, podria ser 'relativament normal' que després d'haver superat el coronavirus els aliments tinguin només aquestes quatre opcions molt més accentuades. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat