El temps màxim d'incubació del coronavirus s'ha fixat en deu dies, tot i que, en la majoria dels casos, els símptomes apareixen entre dos i set dies després de l'exposició. Habitualment són deu dies de quarantena, i si els símptomes desapareixen, a poc a poc, es pot anar tornant a la normalitat. Però hi ha algunes excepcions. "Durant dos mesos he anat donant positiu, amb càrrega viral baixa, però han estat quatre PCR amb resultat positiu", explica l'educadora Montse Dosil.

Ara bé, obtenir la primera PCR i el resultat tampoc va ser fàcil. Dosil va començar a tenir afonia i mal de cap durant un viatge amb la família. En tornar, el metge li va receptar antibiòtics perquè als primers símptomes se li va afegir la sinusitis. Tot i que tampoc millorava. Va ser llavors quan li van fer la primera prova PCR, que va donar positiu. Ningú de la família va contagiar-se. I va començar un altre periple, el de l'aïllament. "Vaig tenir tots els símptomes en diferents etapes, mal de cap, afonia, ni gust, ni olfacte, pèrdua dels cabells, uns dies febre i altres no –Dosil acostuma a estar al voltant dels 35 graus, per tant, uns 37,2 per a ella ja és febre–, en general, tot molt alterat", detalla en conversa amb ElNacional.cat. Dosil explica que qualsevol esforç era important. "Només de parlar ja t'ofegues". 

coronavirus efe test

Mostres de test de coronavirus / Efe

"Les vegades que parlava amb el CAP em deien de prendre'm paracetamol i un xarop per a la tos" i comenta que "del CAP pots tenir una trucada a la setmana o dues". "Et sents com si fossis un número" i ressalta certa sensació de deixadesa en haver-lo passat des de casa.

Ara, però, exposa que, després d'haver superat una bronquitis, li ha quedat com a seqüela una baixa capacitat pulmonar i recorda que va trucar al 061 en un moment que s'ofegava i li van dir que era ansietat. Una vegada superada la Covid, Dosil va demanar una analítica per a revisió. "Vaig insistir perquè ells no m'anaven a demanar res". Durant els dos mesos de quarantena també va detectar que li feia mal la cama. "Vaig parlar amb un fisioterapeuta i em va receptar una crema, però no millorava". Buscant va trobar que podria fer una trombosi. "Gairebé no tenia pols a l'engonal". Precisament per això, va insistir a demanar una analítica especial per mirar-se la densitat de la sang, entre altres coses, per comprovar el seu estat de salut després de passar el virus.

Els ànims després de seixanta dies de quarantena 

"Tens les emocions molt alterades, no sé per què, però és així. Mires revistes, intentes parlar amb gent, fas videotrucades amb la família que està al menjador de casa...", remarca. "Hi ha dies que estàs una mica espantada perquè no saps com et llevaràs l'endemà".

Malgrat tot, considera que d'ànims està bé: "estic i soc positiva". Però costa. Encara que es posa petits reptes diaris, no és fàcil recuperar el nivell inicial. Passejos breus que abans feia amb els ulls tancats, semblen ara una veritable excursió. "Amb el poc que faig, m'ofego".

Tot i notar algunes millores, encara arrossega fatiga, dificultat respiratòria i problemes al cor.

 

Imatge principal: tests ràpids d'antígens /  Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat