Els estiraments dels músculs són molt importants per mantenir una bona forma física i fer les activitats de la vida diària amb facilitat​, a més d'endarrerir la falta de mobilitat que produeix el pas dels anys. El fet de poder moure una articulació en tot el seu rang ens brinda més llibertat de moviment, la qual cosa ens permet rendir millor no només a l'hora de fer exercici, sinó també en un altre tipus de situacions.

A més, també s'ha demostrat que realitzar estiraments de manera regular pot millorar la circulació, perquè és un exercici que augmenta el flux sanguini als músculs, el que pot escurçar el temps de recuperació i reduir el dolor muscular. Un altre benefici és la millora de la postura, perquè ajuda a contrarestar els desequilibris musculars i a reduir el dolor musculoesquelètic.

EstiradaEls estiraments provoquen als músculs múltiples beneficis en el dia a dia

Els músculs tensos poden provocar contractures i augmentar el risc de patir una lesió, per això una rutina d'estiraments regular també pot ajudar a prevenir futurs mals d'esquena, ja que enforteix els músculs de l'esquena. A més, en temps tan incerts com vivim, és una manera de donar resposta a l'estrès físic i emocional.

Existeixen diversos tipus de tècniques d'estiraments. Els estiraments estàtics es realitzen mitjançant un estirament en una posició còmoda durant un període de temps, generalment entre 10 i 30 segons. És la modalitat més beneficiosa després de fer exercici. També tenim les estirades dinàmiques, moviments actius que fan que els músculs s'estirin, però l'estirament no es manté en la posició final. Aquests estiraments generalment es realitzen abans de l'exercici per preparar els músculs per al moviment.

A l'hora de començar a posar-los en pràctica, igual com altres formes d'activitat física, el cos necessita temps per acostumar-se. Si no es fa correctament, es corre el risc de lesionar-se. És important començar amb les àrees principals del cos que ajuden amb la mobilitat, com els panxells, els isquiotibials, els flexors del maluc i els quàdriceps. Per alleujar la part superior del cos, cal realitzar moviments que estirin les espatlles, el coll i la part baixa de l'esquena. S'ha de mantenir cada estirament durant 30 segons, evitar els rebots i començar suaument per anar a poc a poc augmentant la intensitat segons passin els dies i estirant una miqueta més els músculs.

Estirada ajaguda|tombadaPer arribar a realitzar uns estiraments ben fets cal anar a poc a poc

Cal tenir especial cura si es té algun tipus de lesió. En aquests casos, el millor és consultar el metge abans de començar i cenyir-se a les indicacions. Si és una lesió crònica i molesta, el millor és establir un protocol amb un especialista, com un fisioterapeuta, que s'adapti a les necessitats de cada persona.

El millor moment per estirar és després de fer exercici, però si no es fa de forma habitual, abans d'estirar és millor escalfar de 5 a 10 minuts amb cardio lleuger, com caminar o trotar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat