A Catalunya es reduirà la propera setmana la quarantena de catorze a deu dies d'aïllament per la COVID-19, tal com ha anunciat aquest dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Es tracta d'una mesura que s'està prenent en diferents països europeus i que ve avalada per l'evidència científica.

Però, per què s'està realitzant aquesta reducció? Doncs perquè els estudis estan demostrant que a partir dels deu dies el risc de transmissió és molt petit. Fa escassos dies, l'Autoritat de Qualitat i Informació de Salut HIQA –una entitat independent irlandesa– va publicar una guia-resum amb l'evidència existent de 15 estudis internacionals –13 estudis de cultiu viral i dos estudis de rastreig de contactes– sobre la durada de la infecciositat en persones que donen positiu en la prova de COVID-19.

Jove a casa

Als contactes estrets, se'ls indica vigilància i quarantena durant els 10 dies posteriors a l'últim contacte amb un cas confirmat

Fins ara, la norma general era que els positius s'aïllessin durant 14 dies des que desenvolupaven els símptomes per primera vegada o des que hi hagues una confimació de cas positiu si no presentaven símptomes. Tanmateix, tal com recullen a la guia els experts d'aquesta institució, "a partir de tota l'evidència que revisem, hem arribat a la conclusió que és poc probable que els pacients que desenvolupin la malaltia de forma lleu a moderada siguin infecciosos més enllà dels 10 dies posteriors als seus primers símptomes".

També és cert que en els casos de pacients amb símptomes de severs a crítics i aquells que són immunodeprimits poden ser infecciosos durant més temps, fins i tot 20 dies o més, però això ho haurà de determinar un metge. Tampoc no hi ha gaires referències per al cas dels nens, perquè la majoria dels estudis utilitzats per a l'informe han estat realitzats amb adults amb símptomes. En qualsevol cas, els experts subratllen la importància fonamental del diagnòstic, seguiment i aïllament ràpids dels casos sospitosos de la COVID-19 per reduir la propagació de la malaltia.

La conclusió final, per tant, és la següent: "segons aquest resum d'evidència, el consell de salut pública revisat diu ara que l'autoaïllament per a pacients amb COVID-19 en la comunitat és un mínim de 10 dies des de l'inici dels símptomes, els últims cinc dels quals han de ser lliures de febre o 10 dies des de la seva prova positiva en aquells que no presenten símptomes".

Dona amb màscara davant l'ordinador

Fins ara, la norma general era que els positius s'aïllessin durant 14 dies des que desenvolupaven els símptomes

Després que el Govern ho anunciés, el ministre de sanitat, Salvador Illa, també ha donat pràcticament per fet que les altres Comunitats Autònomes també aplicaran aquesta reducció de la quarantena en virtut d'un acord amb el mateix|propi Govern. De fet, el protocol actual ja estableix que si registren tres dies consecutius sense presentar cap símptoma compatible amb la malaltia de la COVID-19, la quarantena es redueix a deu dies.