Cada vegada són més les persones que es passen a la dieta vegetariana o a la vegana. Tant si és per salut, per respecte al món animal o per salvar el planeta, el nombre de seguidors d'aquest tipus d'alimentació no fa sinó créixer cada any, fins al punt que es calcula que en només dos anys, del 2017 al 2019, el percentatge de població adulta que rebutja la carn ha passat d'un 7,8% a un 9,9%.

Tanmateix, alhora que augmenten els veggies, també apareixen diversos estudis de detractors d'aquestes dietes que alerten dels perills que pot ocasionar el seu seguiment.

Fa unes setmanes es va publicar que les persones vegetarianes i, especialment les veganes, no ingereixen la quantitat necessària de turó, un nutrient essencial que construeix i repara les membranes neuronals, i també té una acció beneficiosa davant les malalties cardiovasculars. Es troba en aliments com el fetge de boví o el rovell de l'ou. L'estudi va ser recollit per la revista British Medical Journal i va tenir un gran impacte a tot el món.

Vegans

A aquesta investigació s'afegeix una altra de nova que s'acaba de publicar a la mateixa revista i que és resultat d'una anàlisi molt extensa que va examinar consumidors de carn, peix i vegetarians durant un període de seguiment de 18 anys. Segons les conclusions d'aquest nou estudi, els consumidors de peix i els vegetarians tenien taxes de malalties cardíaques d'entre un 13% i un 22% més baixes, respectivament, en comparació amb els consumidors de carn. Però els experts també van poder comprovar com els vegetarians van experimentar un risc d'accident cerebrovascular més alt-aproximadament un 20 per cent més alt que els que mengen carn.

Pel que sembla, aquestes xifres es deuen principalment a un tipus de patologia concreta anomenada accident cerebrovascular hemorràgic, que té lloc quan es trenca un vas sanguini debilitat, el que, al seu torn, provoca el vessament de sang al cervell.

La investigació es va basar en l'Estudi Europeu de Recerca Prospectiva sobre Càncer i Nutrició (EPIC-Oxford) i va incloure informació sobre 48.188 persones d'aproximadament 40 anys sense antecedents de malaltia coronària o accident cerebrovascular. Els experts diuen que encara és aviat per treure conclusions, encara que la veritat és que ja s'havien fet investigacions al Japó i la Xina que relacionen les dietes vegetarianes amb més taxes d'accident cerebrovascular.

Verdures

I no són els únics. Al mateix temps que s'estenen les dietes, creix també el nombre de detractors. Alguns acusen la indústria de promoure aquests estudis perquè la gent continuï menjant carn, però el cas és que tots dos han estat publicats en revistes prestigioses del sector. En tot cas, la dieta vegetariana i, encara més la vegana, haurien de ser seguides per tots aquells interessats sota un control mèdic per comprovar que no està provocant cap mancança nutricional.