El Ple del Congrés dels Diputats decidirà dimarts si admet a tràmit una proposició de Llei remesa pel Parlament de Catalunya amb la qual se cerca la despenalització de l'eutanàsia en casos de dolència terminal, quan es preveu que el dolor, tant físic com psíquic, serà permanent.

El text, que va ser aprovat a la Cambra catalana el passat mes de juliol, va comptar amb el suport de Junts pel Sí, el PSC, CatComú i la CUP. Ciutadans es va abstenir i el PP va votar en contra.

El text consta d'un article únic en el qual es proposa modificar l'apartat 4 de l'article 143 del Codi Penal perquè quedin exempts de responsabilitats els que "de manera indirecta o cooperant ajudin a morir de manera segura, pacífica i sense dolor" a una persona que ho demani de forma "expressa, lliure i inequívoca".

A més, s'indica que el pacient haurà de sofrir "una malaltia terminal" o una "patologia incurable" que li provoqui un "sofriment físic o psíquic greu que es prevegi permanent".

Amb aquesta nova redacció, es modificaria el text actual del Codi Penal en el qual es recull que, qui indueixi al suïcidi d'un altre serà castigat amb la pena de presó de quatre a vuit anys, mentre que aquell que cooperi amb aquesta activitat també serà castigat amb la presó. En aquest cas, amb penes de fins a deu anys, en el cas que s'executi la mort.

El Codi Penal també recull la possibilitat que l'eutanàsia s'apliqui "per la petició expressa, seriosa i inequívoca" del pacient i que aquest sofreixi "una malaltia greu que conduiria necessàriament a la seva mort, o que produís greus patiments permanents i difícils de suportar". En aquest cas, qui l'ajudés a morir seria castigat "amb la pena inferior en un o dos graus" a les assenyalades anteriorment.

Demanen escoltar a la societat i als experts

Pel Parlament, una societat democràtica "ha de vetllar perquè els que són vulnerables o estan afeblits no puguin ser manipulats ni utilitzats per atendre als interessos d'altres persones" i, per aquest motiu veuen necessària una llei "de disposició i sobirania sobre la pròpia vida que garanteixi la lliure autonomia personal i, al seu torn, la protecció dels col·lectius més vulnerables".

Per això, demanen, a més, que s'escolti a l'opinió pública que, segons assenyalen, "va molt per davant respecte de les decisions polítiques en aquesta qüestió". Així, la iniciativa destaca que "totes les enquestes" realitzades per aquesta matèria "han donat una àmplia i creixent majoria a favor que es permeti l'eutanàsia i el suïcidi assistit".

En aquest sentit, esmenta un estudi realitzat per The Economist en quinze països al juny de 2015, en la qual es donava uns resultats per a Espanya d'un 78% a favor d'aquesta pràctica, mentre que un 7% es mostrava en contra.