El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha advertit que les setmanes posteriors a les festes de Nadal seran “molt dures” pel que fa a la situació epidemiològica. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1, “la tercera onada de coronavirus és a la porta i el que fem i com actuem individualment i col·lectivament les setmanes vinents condicionarà molt la seva duresa i gravetat”. A més de l'augment de la interacció social, el doctor ha remarcat que les baixes temperatures i l’arribada de la grip agreujaran encara més la situació de la pandèmia. 

Padrós ha lamentat que les xifres del coronavirus d’aquest dimecres a Catalunya “no són bones ni satisfactòries” en trencar la tendència a la baixa, tot i celebrar la tímida baixada dels ingressos hospitalaris. Els nous contagis s’han situat per sobre del miler i la taxa de transmissió i el risc de rebrot han augmentat, uns indicadors que, per Padrós, demostren que “l’equilibri és justet” i que “no podem abaixar la guàrdia”. 

Autoresponsabilitat

En aquest sentit, ha advertit que la decisió que haurà de prendre el Govern en les pròximes hores sobre el pas (o no pas) de tram de la fase de la desescalada és “crítica”. Per tot això, el president del Col·legi de Metges de Barcelona ha fet, de nou, una crida a l'autoresponsabilitat, “més enllà del que decideixi el Govern”, especialment de cara a aquest pont de desembre. 

“Demano molta prudència a tothom. Les xifres sanitàries no són bones. Si us plau, en nom dels professionals sanitaris demano que no us relaxeu en el manteniment de distància, ús de la mascareta, higiene i ventilació. Minimitzem trobades a casa de grups no bombolla. No us feu trampes. No és tant sacrifici”, ha demanat.

Les dades

Els nous contagis per coronavirus continuen per sobre dels 1.000. Segons les dades que ha facilitat aquest dimecres el Departament de Salut, s'han registrat 1.462 nous casos en les últimes 24 hores, i ja en són 343.867 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dimarts se'n van detectar 1.505, mentre que dilluns en van ser 561 i diumenge 1.162. Pel que fa al nombre de morts, les dades també pugen. S'han notificat 39 noves víctimes mortals —ahir n'hi va haver 62, dilluns 36 i diumenge 33—, i la xifra total ja s'eleva fins als 15.967.

Tot i les xifres, l'índex de contagi puja significativament, fins als 0,89, després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78. Respecte a les dades d'ahir, hi ha hagut una pujada del 0,05. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 89. Pel que fa al risc de rebrot, també hi ha hagut un augment. Ha passat del 201 d'ahir al 210 d'avui.

Les úniques dades positives es troben en centres hospitalaris. Els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.674, 44 casos menys que ahir. Els pacients d'UCI també estan en descens, dels 454 d'ahir als 449 d'avui, 5 menys.