Moltes persones que han rebut ja una dosi de la vacuna d'AstraZeneca poden haver-se llevat amb unes quantes preguntes aquest dijous. Després del veredicte de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) sobre el vincle entre la vacuna d'AstraZeneca i els trombes, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van decidir aturar "per precaució" la vacunació amb AstraZeneca als menors de 60 anys. Ara per ara, aquesta qüestió està en espera dels resultats d’estudis en marxa, segons han avançat des del Departament de Salut. D'aquí a dues setmanes hauria de començar l’administració de les segones dosis, pautades inicialment al cap de dotze setmanes de rebre la primera

El metge especialista en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, considera que la nota de la interterritorial és "exagerada" perquè "limita la vacuna per als menors de 60 anys i crec que no hi ha raó per fer aquesta limitació", ha exposat en una conversa amb la premsa per presentar el seu llibre A cor obert. D'aquesta manera, també ha fet referència a l'informe de l'EMA presentat aquest dimecres i ha recordat que la "magnitud de la complicació és baixa", d'una o dues persones per cada milió. És a dir, Mitjà sí que ha posat de manifest que hi ha "diversos factors que cal valorar". Com per exemple, que "una dona de 30 anys té menys risc de morir de Covid però més de patir un trombe. Es pot determinar que s'exclogui amb AstraZeneca però potser no tan restrictivament com limitar-ho entre els 60 i 65 anys".

Per ara, encara fan falta estudis que demostrin que es poden barrejar les vacunes. És a dir, haver rebut una primera dosi d'AstraZeneca i rebre la segona de Pfizer i BioNTech, per exemple. Malgrat tot, és una opció que podria prendre força. "La vacuna exposa una partícula de Covid al sistema. La segona dosi és un recordatori. El que deia és que, teòricament, en el cas suposat o que fos necessari aturar AstraZeneca perquè no se'ls vol donar als menors de 60 anys, es podrien contemplar alternatives d'aquest tipus", ha remarcat. "La tecnologia és indiferent, el que és important és la partícula de dins". Tot i això, ha insistit que, ara per ara, "tot són supòsits". I ha reforçat que allò "ideal" seria que es pogués fer una segona dosi amb AstraZeneca. 

De moment, però, no s'està fent perquè els mateixos fabricants diuen que s'han de completar els processos amb les mateixes dosis o marques i la decisió està en espera de la decisió de la Comissió de Salut Pública.

Un efecte secundari "molt estrany"

Les comunitats autònomes han aprovat aquest dimecres al vespre la proposta del ministeri de Sanitat de suspendre temporalment la vacunació d'AstraZeneca a persones menors de 60 anys. D'aquesta manera, les dosis d'aquesta vacuna només s'aplicaran a les persones d'entre 60 i 65 anys, l'única franja on es destina aquesta vacuna per ara, tot i que podria canviar. "El Consell Interterritorial ha aprovat per una immensa majoria aquesta mesura", ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Només la Comunitat de Madrid ha votat en contra d'aquesta proposta.

La mesura s'ha pres després que els ministres de Sanitat de la Unió Europea mantinguessin aquest dimecres a la tarda una reunió, que ha estat posterior a l'anunci de l'EMA, que ha relacionat diversos casos de trombosis estranyes que s'han donat en persones que han estat inoculades amb la vacuna d'AstraZeneca. En concret, el Comitè d'Avaluació de Riscos de Farmacovigilància de l'EMA (PRAC) ha conclòs que els coàguls de sang inusuals amb nivells baixos de plaquetes en sang han d'incloure's com a efecte secundari molt estrany. 

 

 

 

Imatge principal: El metge especialista en malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà / ACN