Les taxes de transmissió de coronavirus són "alarmants" a Europa, remarca l'Organització Mundial de la Salut (OMS). De fet, constata que els casos reportats setmanalment són ara més elevats que durant el pic de la pandèmia i és precisament per això que constaten que s'està desenvolupant "una situació molt greu" a tot el continent. 

El ministre de Salut de França ha advertit aquesta setmana sobre un "augment preocupant" en pacients que han ingressat a l'UCI i en algunes parts del país. França ha registrat des de l'inici de la pandèmia un total de 415.000 casos, 10.530 més en les últimes hores. També s'han registrat 31.095 víctimes mortals des de l'inici de la pandèmia. Però això no és tot. El director regional de l'OMS per Europa, Hans Kluge, ha dit que en el recompte de set dies de la setmana passada, els casos nous del continent van ser 305.054, davant dels 264.675 de la setmana del 30 de març.

vacuna grip efe

Foto d'una persona vacunant-se / Efe

Així, ha constatat aquest dijous que més de la meitat dels països europeus han informat d'augments de fins a 10 punts percentuals o fins i tot més durant els últims quinze dies. "A la primavera i principis d'estiu, vam veure l'impacte d'estrictes mesures de tancament", ha insistit. "Els nostres esforços, els nostres sacrificis van valdre la pena. Al juny els casos van aconseguir un mínim històric. Aquests números de casos del setembre haurien de servir com un toc d'atenció per a tots nosaltres". 

A més, l'augment de les infeccions ha reflectit, en part, proves més completes. També ha posat l'èmfasi en el fet que aquestes dades mostren "taxes alarmants de transmissió a la regió", particularment entre les persones de 25 a 45 anys, que constitueixen la major proporció de casos.

Europa ha perdut fins ara 226.524 vides com a conseqüència del coronavirus, segons ha detallat Kluge, amb un "impacte monumental per a la salut mental, les economies, la vida i la societat".

S'han relaxat les mesures?

Per corroborar aquestes xifres de l'OMS, el Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) ha exposat que la taxa de notificació de casos de 14 dies per a la regió havia augmentat durant més de 50 dies i les seves projeccions mostraven un "potencial per a un augment major de casos" més endavant, segons recull el diari britànic The Guardian. L'agència de la UE ha dit, però, que el fet que es facin més proves "no és la raó única de l'augment", que s'ha atribuït al "relaxament de les mesures d'higiene i distanciament físic". 

En aquest sentit, s'ha remarcat que "la pandèmia no ha acabat". 

No hi haurà vida normal fins al 2022

Però la convivència amb el coronavirus s'espera llarga. De fet, ara per ara, no es creu que hi hagi prou vacunes per al coronavirus per tornar a la normalitat fins a l'any 2022, segons ha dit aquesta setmana el científic en cap de l'OMS, Soumya Swaminathan. En aquest sentit, Swaminathan ha verbalitzat que la iniciativa Covax de l'OMS, el mecanisme d'agrupació de recursos per brindar un accés equitatiu a les vacunes en països amb diferents vies d'ingressos, només podria reunir al voltant de centenars de milions de dosis en mig any, fet que significa que cada un dels 172 països que participen de la iniciativa, "tindran alguna cosa".

Però, tot i això, la quantitat de dosis serà massa petita perquè es puguin canviar algunes mesures de protecció que estem vivint aquests mesos: mans-distància-mascareta, fins que, com a mínim, la producció augmenti i arribi a la xifra de 2.000 milions per a finals del 2021. "La gent s'imagina que al gener hi haurà vacunes per a tothom i les coses tornaran a la normalitat. I no és així com funcionen les coses".