Els investigadors de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han visitat aquest matí un centre d'investigació de la ciutat xinesa de Wuhan que ha estat objecte d'especulacions sobre els orígens del coronavirus, amb un membre que va dir que tenien intenció de reunir personal clau i pressionar-los sobre qüestions crítiques. La visita de l’OMS a l’Institut de Virologia de Wuhan ha estat un dels aspectes més destacats de la seva missió de recopilar dades i buscar pistes sobre on es va originar el virus i com es va propagar.

Segons la viròloga holandesa Marion Koopmans, la missió de l'OMS a Wuhan va segons el pla. Des del seu hotel de Wuhan, diu que fins ara l'equip de l'OMS "ha aconseguit tot el que se li demanava". Tot i això, la tasca que s’han donat els científics per esbrinar l’origen de la pandèmia és gairebé impossible. "No estic insatisfeta. Les nostres discussions són intenses. La col·laboració amb els companys xinesos és bona". Però també nota reticències: "Intentem recopilar tantes proves com sigui possible. Un cop comencem a especular sobre el que podria haver passat, es fa complicat".

Per la seva banda, un altre company d'aquesta missió, el doctor Peter Daszak, assegura que volen reunir-se amb "totes les persones clau aquí i fer totes les preguntes importants que cal fer". Però ja ha avançat en una entrevista a Sky News que la investigació, que incomoda la Xina, deixa veure "nova i bona" informació, la qual cosa que "és molt valuosa i ajuda a buscar les pistes correctes". Els reporters han seguit l'equip fins a la instal·lació d'alta seguretat, però amb un accés molt restringit, i fins ara han donat pocs detalls de les seves discussions i visites. Els guàrdies de seguretat uniformats i de paisà han vigilat totes les entrades.

La resposta de la Xina

L'equip ha marxat després tres hores sense parlar amb els periodistes que esperaven. En una sessió informativa diària, el portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors xinès, Wang Wenbin, ha assegurat que els experts també han mantingut converses amb professors de la Universitat Agrícola de Huazhong: "La Xina continuarà cooperant amb l'OMS d'una manera oberta, transparent i responsable, i contribuirà a prevenir millor els riscos futurs i a protegir la vida i la salut de les persones de tots els països".

Després de dues setmanes de quarantena, l’equip de l’OMS, que inclou experts en medicina veterinària, virologia, seguretat alimentària i epidemiologia de deu països, ha visitat durant els darrers sis dies hospitals, instituts de recerca i un mercat humil tradicional vinculat a molts dels primers casos. La seva visita va seguir mesos de negociacions, ja que la Xina vol mantenir un control estret sobre la informació, el brot i la investigació dels seus orígens, on alguns han vist com un intent d'evitar la culpa de qualsevol error en la seva primera resposta.

Els orígens del ratpenat

Un dels principals laboratoris de recerca de virus de la Xina, l’Institut de Virologia de Wuhan, va construir un arxiu d’informació genètica sobre el coronavirus de ratpenat després del brot de la síndrome respiratòria aguda severa del 2003. Això ha conduït a acusacions no demostrades que podrien tenir un enllaç amb l’esclat original de la Covid-19 a Wuhan a finals del 2019. En paral·lel, el Ministeri de Salut de la Xina va registrar ahir dimarts 37 casos de coronavirus, dels quals 25 han presentat símptomes i 12 han estat asimptomàtics i cap mort.

 

Fotografia principal: la viròloga Marion Koopmans de l'OMS des de l'hotel on s'allotja a Wuhan / Foto: @MarionKoopmans