Els experts internacionals de la missió de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que investiguen a la Xina l'origen del coronavirus han visitat avui el mercat en el qual es van detectar els primers contagis de la pandèmia de la Covid, a la ciutat central de Wuhan.

El primer mort en aquesta ciutat va ser un home que precisament havia estat al mercat d'Huanan, que roman tancat gairebé en la seva totalitat des del primer dia de 2020.

La part coneguda com a "mercat humit", que consta d'un miler de parades en les quals es venia carn de diversos animals -des de peix fins a, segons la premsa local, faisans o serps-, porta des d'aleshores separada de l'exterior per unes enormes tanques, encara que la segona planta del mercat, que consta d'una galeria amb un centenar d'òptiques, va ser reoberta a mitjans de l'any passat.

"La importància històrica del lloc"

El zoòleg britànic Peter Daszak, un dels membres del grup que comparteix informació sobre les visites al seu compte de Twitter, ha escrit avui: "En caminar pel mercat d'Huanan, sents la importància històrica d'aquest lloc i la compassió pels venedors i (els membres de) la comunitat que van perdre la seva manera de guanyar-se la vida per la Covid".

Peter Ben Embarek, el líder de l'equip, va explicar ahir a la premsa estatal xinesa que tenen intenció de veure els llocs en els quals es van produir aquests contagis, conèixer quins animals i productes es venien i, "possiblement", parlar amb alguns dels botiguers que allà treballaven durant els primers dies de la pandèmia.

Aquest matí, abans de desplaçar-se al mercat d'Huanan, els emissaris de l'OMS han visitat instal·lacions de cadena de fred en un mercat a l'engròs de la ciutat.

Productes congelats importats d'altres països

El diari oficial Global Times ha aprofitat aquestes visites per insistir en una de les narratives impulsades per les autoritats i els mitjans del país, la que el brot inicial de Wuhan es va poder deure que a Huanan es van vendre productes congelats importats d'altres països que estaven infectats amb el virus. "Encara que és massa aviat per treure conclusions (...) no es pot descartar", ha apuntat avui aquest rotatiu.

experts OMS mercat Wuhan coronavirus EFE

Els experts de l'OMS visiten el mercat de Wuhan / EFE

De fet, les autoritats xineses culpen als congelats importats de l'estranger i a les persones vingudes d'altres països dels últims rebrots viscuts al país, que van provocar que la xifra de casos al llarg de tot gener fos el registre mensual més alt des de març de 2020.

De moment, l'OMS es limita a apuntar que "totes les hipòtesis estan sobre la taula" a l'hora de determinar l'origen del virus, i reclama "el suport, l'accés i les dades que necessitin" els seus enviats per dur a terme les investigacions pertinents.

Foto: Els experts de l'OMS també han visitat un hospital de Wuhan que va atendre els primers casos de Covid / EFE