L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que els vaporitzadors i els cigarrets electrònics "presenten riscos clars per a la salut i de cap manera no són segurs", per la qual cosa insta els governs a legislar sobre aquests dispositius per "interrompre la seva promoció i la seva acceptació i prohibir que es realitzin afirmacions falses o no comprovades sobre ells".

En aquest sentit, demana que es prohibeixi el seu ús en llocs públics i de treball tancats, "donats els riscos per la salut que representen també pels no usuaris" i recomana que es gravin de manera similar als productes del tabac, mentre rebutja que es puguin considerar un sistema que ajudi a deixar de fumar perquè "no hi ha prou proves que ho recolzin".

EuropaPress 2358317 La brollo d'un home afirma un vapeador (1)

L'OMS demana que es prohibeixi l'ús de vaporitzadors i cigarrets electrònics en llocs públics i treballs tancats / Europa Press

Subministrament de Nicotina

En una guia que acaba de publicar responent a preguntes sobre la seva seguretat, el risc de contreure malalties pulmonars, l'addictius poden arribar a ser, i què haurien de fer les autoritats mundials, l'agència de l'ONU afirma categòricament que "no hi ha dubte que són perjudicials per a la salut i no són segurs" i "no hi ha prou proves per recolzar l'ús d'aquests productes per deixar de fumar".

Existeixen molts tipus diferents d'aquests dispositius, "també coneguts com a Sistemes Electrònics de Subministrament de Nicotina, amb quantitats variables i emissions nocives que d'acord amb l'OMS contenen altres substàncies tòxiques que són perjudicials tant pels usuaris com per a les persones exposades als vapors de segona mà".

L'OMS ressalta que són "particularment perillosos" pels adolescents ja que "la nicotina és altament addictiva i els cervells dels joves es desenvolupen fins als vint-i-tants anys. L'exposició a la nicotina pot tenir efectes nocius duradors", alerta.

A més, assegura que els joves que utilitzen vaporitzadors tenen més probabilitats de consumir tabac i està clar que augmenten el risc de malalties cardíaques i trastorns pulmonars. Per a les dones embarassades, els subministraments electrònics de nicotina presenten riscos significatius ja que poden danyar el fetus en creixement".

jove 15 630x420

L'OMS assegura que no hi ha prou proves per recolzar l'ús dels vaporitzadors per deixar de fumar / Europa Press

Lesions pulmonars

La guia s'atura, així mateix, en les morts als Estats Units que s'han associat al consum d'aquests productes i en l'augment en les lesions pulmonars relacionades als vaporitzadors.

Així, recorda que el passat 17 de setembre els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units van activar una investigació d'emergència sobre els vincles entre els cigarrets electrònics i vaporitzadors i les lesions i morts pulmonars. Al desembre s'havien notificat més de 2.409 casos de pacients hospitalitzats i 52 morts confirmades.

La regulació

Considerant que "els cigarrets electrònics i vaporitzadors són perjudicials per a la salut" insta a que, "on no estan prohibits han de ser regulats". Ja estan controlats a més de 30 països a tot el món, i cada vegada més països consideren prohibicions per protegir els joves, apunta l'organizació.

Segons el seu parer, aquesta regulació ha "d'interrompre la promoció i l'acceptació dels productes, reduir els riscos potencials per a la salut d'usuaris i no usuaris, prohibir que es realitzin afirmacions falses o no comprovades sobre els dispositius i protegir els esforços existents per al control del tabac".

Sobre els sabors que presenten aquests dispositius, assenyala que existeixen al voltant de 15.000 sabors únics, "inclosos els sabors dissenyats per atreure els joves, com el xiclet i el cotó fluix de sucre." Per evitar el seu consum per part d'aquest grup de població més vulnerable, l'OMS demana específicament que "els governs haurien de restringir la publicitat, la promoció i el patrocini d'aquests productes per protegir els joves, altres grups vulnerables i els no fumadors".

A més, l'Organització recomana gravar aquests dispositius de manera similar als productes del tabac, ja que ofereix beneficis mutus per als Governs i per protegir els ciutadans a través de preus més alts que impedeixen el consum.