El vapeig, una pràctica que consisteix a inhalar líquids per mitjà dels cigarrets electrònics està en auge a bona part del món occidental. Cridats a ser una alternativa més saludable als cigars tradicionals, en bona part de la població ha calat la idea que el seu consum no afecta tant la salut.

Per això, els Estats Units estan vivint amb un cert estupor el creixent numero d'hospitalitzats –sobretot adolescents– per vaporejar. Les xifres ja superen els 200 hospitalitzats, i fins i tot una persona ha mort per aquesta qüestió. L'Administració Federal de Drogues i els Centres per al Control de Malalties, dos organismes competents en aquesta situació, han informat que s'estan investigant els 215 casos potencials de malaltia respiratòria que s'han produït després de l'ús de cigarrets electrònics en 25 estats, entre els quals hi ha Illinois, Califòrnia, Indiana i Minnesota.

Pel que sembla, els primers símptomes es presenten amb una certa dificultat per respirar, falta d'alè i dolor al pit. També es poden produir vòmits, diarrea, febre o fatiga. Les autoritats estan investigant si el responsable d'aquest nombre creixent d'afectats és un lot de productes falsificats o del mercat negre, tot i que encara no hi ha dades definitives. Tanmateix, si finalment s'identifica el mal estat o contaminació dels productes, això no resta importància al fet que encara no se sàpiguen amb certesa les conseqüències que té per a la salut el vapeig.

Home vaporejant

En aquest sentit, la revista Radiology ha publicat recentment un estudi realitzat per investigadors de l'Escola de Medicina de la Universitat de Pennsylvania, en el que es confirma que el vaporejo produeix canvis als vasos sanguinis de qui els utilitza de manera gairebé immediata. Però el cert és que la investigació sobre aquesta qüestió és encara en la seva fase més primerenca i es necessita saber més apropa si existeix relació entre el vapeig i el risc de desenvolupar malalties. També seria necessari aprofundir en si la responsable dels danys és alguna substància concreta.

Respecte als afectats, molts dels pacients continuen ingressats en centres hospitalaris amb una clara tendència de millora. Les autoritats recorden que els menors, dones embarassades, adults joves i persones que no consumeixen tabac no s'haurien de posar a vapejar després de conèixer que està causant problemes com els assenyalats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat