Ja fa mesos que la paraula coronavirus o Covid-19 ocupa un espai important en les nostres vides. Sigui pel virus o per les restriccions, mecanismes de prevenció per evitar el contagi o la campanya de vacunació al món, ens hem acostumat a fer servir o sentir la paraula diverses vegades al dia. Malgrat tot, encara es descobreixen coses noves o, si més no, la investigació constant del virus fa que algunes creences d'abans ja no se sostinguin o bé que es reafirmin. 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha decidit a actualitzar –el dia 30 d'abril– les vies de transmissió del coronavirus. "Sabem que la malaltia és causada pel virus SARS-CoV-2 que es propaga entre les persones de diferents maneres", es pot llegir a la pàgina web oficial de l'organització.

Com es propaga el virus?

"El virus es pot propagar des de la boca o el nas d'una persona infectada en petites partícules líquides quan tus, esternuda, parla, canta i respira". I afegeix que "aquestes partícules varien des de les gotes respiratòries més grans fins a aerosols més petits".

Ara bé, després d'uns mesos s'ha sabut que l'evidència actual suggereix que "el virus es propaga principalment entre persones que estan en contacte proper, generalment a un metre. Una persona pot infectar-se quan s'inhalen aerosols o gotetes que contenen el virus o entren en contacte directe amb els ulls, nas o boca".

Però no tot queda en les distàncies curtes. El virus també es pot propagar en entorns d'interior mal ventilats o concorreguts, on les persones passen un temps més prolongat. Això passa perquè els aerosols queden suspesos en l'aire o viatgen més d'un metre.

Què passa amb les superfícies?

Des de l'inici s'ha dit que és important netejar les superfícies. Continua sent-ho. Les persones, segons ressalta la mateixa OMS, poden infectar-se en tocar superfícies que han estat contaminades pel virus quan es toquen els ulls, nas o la boca sense rentar-se les mans. 

A més, posa de manifest que s'estan fent "més investigacions" per comprendre millor la propagació del virus "i veure quins entorns són més de risc i per què". Subratlla també que s'estan fent estudis per entendre les noves variants del virus i "per què algunes són més transmissibles". 

 

 

Imatge principal: coronavirus ampliat / Flickr Niaid