La nova variant del coronavirus òmicron és "molt probable" que augmenti el nombre de morts a Europa, fins i tot, encara que sigui menys greu. Així ho ha exposat el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC). L'altra transmissió de la nova variant de la covid implica que més persones ingressaran a l'hospital o moriran aquest hivern, més del que s'havia projectat anteriorment. 

L'avaluació de riscos, publicada dimecres, adverteix als governs que necessiten reintroduir de manera urgent les restriccions de covid, amb una opció que és aconsellar a les famílies i amics que evitin barrejar-se durant aquests dies de festa i celebracions.

"Avaluem la probabilitat d'una propagació més gran de la variant òmicron a Europa com a molt alta, i es considera molt probable que causi hospitalitzacions i morts addicionals, a més dels ja esperats dels pronòstics anteriors que consideren només la variant delta", ha esmentat el director de l'ECDC, Andrea Ammon. "En la situació actual, la vacunació per si sola no ens permetrà prevenir l'impacte de la variant òmicron, perquè no hi haurà temps per abordar les bretxes de vacunació que encara existeixen".

Més mesures

A més de demanar que es facin servir mascaretes i que s'apliquin restriccions al transport públic, Ammon ha exposat que els governs haurien de considerar recomanar "una reducció de trobades a les llars". En aquest sentit, ha reiterat que "es recomana tenir precaució addicional quan es viatja i quan hi ha contacte entre persones de diferents edats durant la temporada de Nadal".

L'evidència anecdòtica de Sud-àfrica ha suggerit que òmicron pot causar una malaltia més lleu. Però l'avaluació de l'ECDC adverteix que “fins i tot si la gravetat de la malaltia causada per la variant preocupant òmicron és igual o menor que la gravetat de la variant preocupant delta, l'augment de la transmissibilitat i el creixement exponencial resultant dels casos superaran ràpidament qualsevol benefici d'una gravetat potencialment reduïda”.

L'avaluació de l'agència és que "es considera que és probable que la variant òmicron causi hospitalitzacions i morts addicionals, a més de les que ja s'esperaven dels pronòstics anteriors que només consideren la variant delta de preocupació".

Europa, desigual

Aquest dimecres, Sud-àfrica va informar un nombre rècord d'infeccions diàries per covid, amb la xifra de 26.976 superant un pic de 26.485 nous casos a principis de juliol durant una tercera onada impulsada per la variant delta.

El panorama de les infeccions a Europa és desigual i alguns països experimenten una caiguda en els casos. Però els governs de tot el continent han advertit les poblacions d'un augment imminent a causa de la nova variant, destaca el The Guardian.

Dinamarca i Noruega han anunciat mesures anticovid més estrictes a causa del seu nombre creixent d'infeccions, mentre que les escoles primàries holandeses i belgues tancaran d'hora per Nadal.

Quins símptomes té la variant òmicron?

Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant.

Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. La tos ha desaparegut pràcticament i la febre no és tan comuna. 

 

 

Imatge principal: ampliació del SARS-CoV-2 / Flickr Niaid