Els casos de coronavirus a Sud-àfrica han augmentat un 255% en els últims set dies, però existeix una creixent evidència anecdòtica de què les infeccions provocades per la variant òmicron estan provocant símptomes més lleus que en onades anteriors. Segons el proveïdor d'atenció mèdica privat del país i recull el The Guardian, el recent augment d'infeccions, que inclou les variants òmicron i delta, ha estat acompanyat d'un augment molt menor a les UCI, fent-se ressò d'un informe anterior de l'Institut Nacional de Malalties Transmissibles del país (NICD).

Aquest dijous, però, el cap d'amenaces biològiques per a la salut i estratègia de vacunes de l'Agència Europea de Medicaments, Marco Cavaleri, ha dit que la situació continua sent "extremadament preocupant" principalment degut a la propagació de la variant delta, mentre s'esperen dades més definitives d'òmicron. Podria ser que finalment fos més transmissible, tot i això, la majoria de casos podrien ser més lleus. 

"No obstant això, necessitem reunir més evidència per determinar si l'espectre de gravetat de la malaltia causada per òmicron és diferent del de totes les variants que han estat circulant fins ara", ha dit Cavaleri i recull el The Guardian. "Només el temps dirà".

Quins símptomes té la variant òmicron?

Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant. 

Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. La tos ha desaparegut pràcticament i la febre no és tan comuna. 

Quina facilitat té per evadir vacunes?

En aquest sentit, l'evidència que hi ha fins ara deixa clar que l'òmicron té un avantatge sobre les altres variants. "Pel que hem après fins ara, podem estar bastant segurs que, en comparació amb altres variants, òmicron té tendència a ser més capaç de reinfectar persones que han estat prèviament infectades i van rebre certa protecció contra el coronavirus", destaca el professor Francois Balloux, de l'Institut de Genètica del University College London en un article del The Guardian. "Això està bastant clar i s'ha anticipat a partir dels canvis mutacionals que hem identificat a la seva estructura proteica. Això dificulta que els anticossos neutralitzin el virus". Cal recordar que l'òmicron té unes 30 mutacions en comparació amb les dues que es creu que pot tenir la delta.

 

 

Imatge principal: cues per vacunar-se a Johannesburg / Efe