Gairebé 40 països ja han detectat la variant del coronavirus òmicron entre les seves fronteres. En aquest context hi ha, com a mínim, tres qüestions importants que determinaran l'impacte que tindrà la nova variant del virus. Transmissibilitat, com aquesta variant pot esquivar (o no) anticossos o cèl·lules T i possibilitats que es desencadeni en malaltia greu, és a dir, fer que les persones infectades acabin a l'hospital o morint pel virus. Diversos científics estan intentant estudiar aquestes preguntes i la nova variant de la covid per trobar-hi respostes. 

On s'ha detectat el virus?

Tal com recull The Guardian, els Estats Units i Austràlia han estat els últims països a confirmar casos locals, és a dir, no casos importats. En total, però, ja s'ha detectat, com a mínim, en 38 països. Com a conseqüència, diversos països que ja estaven experimentant un nombre considerable de casos per la variant delta, s'han vist obligats a imposar més restriccions. 

Amb quina rapidesa s'està estenent? 

A Sud-àfrica, aquesta nova variant s'ha estès ben de pressa. L'1 de desembre el país va registrar 8.561 casos en comparació amb els 3.402 notificats el 26 de novembre. L'Institut Nacional de Malalties Transmissibles de Sud-àfrica (NICD) a Johannesburg va confirmar que la variant s'està estenent de manera ràpida, segons ressalta el mateix rotatiu. De fet, el mateix diari recull el comentari del biòleg evolutiu de la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, Tom Wenseleers que destaca que l'òmicron pot infectar de tres a sis vegades més persones que la delta durant el mateix temps. 

Quins símptomes té la variant òmicron?

Fins ara s'ha dit que les persones que han tingut aquesta nova variant del coronavirus han notat símptomes més lleus. Si més no, aquestes són les notícies que arriben de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica que recull Saber Vivir. Ara bé, el mal de cap, mal de coll, cansament i malestar general són símptomes que encara persisteixen en aquesta nova variant. 

Alguns símptomes, però, han perdut freqüència. La pèrdua del gust i de l'olfacte, molt evidents amb la variant alfa i menys amb la delta, podrien haver disminuït encara més amb l'òmicron. La tos ha desaparegut pràcticament i la febre no és tan comuna. 

Quina facilitat té per evadir vacunes?

En aquest sentit, l'evidència que hi ha fins ara deixa clar que l'òmicron té un avantatge sobre les altres variants. "Pel que hem après fins ara, podem estar bastant segurs que, en comparació amb altres variants, òmicron té tendència a ser més capaç de reinfectar persones que han estat prèviament infectades i van rebre certa protecció contra el coronavirus", destaca el professor Francois Balloux, de l'Institut de Genètica del University College London i que recull The Guardian. "Això està bastant clar i s'ha anticipat a partir dels canvis mutacionals que hem identificat a la seva estructura proteica. Això dificulta que els anticossos neutralitzin el virus". Cal recordar que l'òmicron té unes 30 mutacions en comparació amb les dues que es creu que pot tenir la delta.

Quines possibilitats hi ha d'acabar a l'hospital o mort per òmicron?

Aquesta pregunta no té una resposta clara perquè la variant encara és massa nova. De fet, el físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas ja ha reiterat en una entrevista aquest cap de setmana a ElNacional.cat que s'han de respectar els tempos. I és que, tal com detalla, primer cal neutralitzar el virus in vitro, és a dir, aïllar-lo i veure com es podria neutralitzar amb les vacunes o sèrum de persones que hagin passat la malaltia. En aquest sentit, constata que és possible que ja se'n tinguin alguns resultats la setmana que ve. Pel que fa a la transmissibilitat, cal veure l'estadística de casos. "Per a la criticalitat, per determinar com és de greu, cal esperar una mica més". 

De la mateixa manera, tampoc se sap del cert com afecta aquesta nova variant les persones o grups de risc. Encara no ha passat prou temps per determinar-ne els efectes. Alguns científics, però, com el professor Rowland Kao de la Universitat d'Edimburg, destaquen al mateix diari britànic que el "problema" són "la gent grans".

Malgrat tot, encara falta temps i dades per veure quin podrà ser l'abast definitiu d'aquesta nova variant. 

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 ampliat en una cèl·lula infectada / Flickr Niaid