La patronal de la restauració i del sector de l'oci nocturn Fecasarm ha denunciat el "menyspreu" de la Generalitat, que els ha deixat fora de les noves mesures per flexibilitzar les restriccions del coronavirus, el que creuen que propiciarà més festes il·legals sense control ni seguretat.

Els centres comercials de Catalunya tornaran a obrir a partir de dilluns que ve, amb un 30% d'aforament, i els caps de setmana es permetran els desplaçaments dins d'una mateixa comarca, segons ha aprovat el Procicat en una reunió aquest dissabte.

L'objectiu d'ambdues mesures, que suposen un relaxament de les restriccions imposades en la segona onada del coronavirus, tot i no haver-se avançat encara de fase, és esponjar les aglomeracions detectades en espais urbans -especialment carrers comercials- i permetre als veïns de municipis petits accedir durant el cap de setmana a determinats serveis.

El Govern ha acordat a més mantenir el límit d'aforament al 50% en els teatres, cinemes i auditoris, amb un màxim de 500 espectadors asseguts que, d'ara endavant, es podran ampliar fins als 1.000 -com reclamaven grans recintes culturals, entre ells al Liceu- sempre que hi hagi un registre d'espectadors i una assignació prèvia de localitats.

La restauració, sota mínims

En un comunicat, la Fecasarm ha lamentat que es flexibilitzin les restriccions en altres activitats mentre que la restauració segueix "sota mínims" i l'oci nocturn es manté tancat "sense alternativa".

Segons aquesta patronal, el "desinterès" del Procicat per reactivar el sector de la restauració i de l'oci nocturn "provocarà un efecte contrari" ja que propiciarà més trobades "il·legals sense control ni mesures de seguretat".

En concret, segons Fecasarm, si no es permet la reobertura de les activitats d'oci nocturn, encara que sigui provisionalment com la restauració, i s'amplien horaris i aforaments en totes les activitats, com a restauració o com a oci nocturn, les festes i reunions il·legals nocturnes "aniran a més", especialment durant les festes nadalenques, i els indicadors no milloraran, ja que en aquestes concentracions "no hi ha cap control ni mesura de seguretat".

La Fecasarm ha denunciat que se senten "menyspreats i discriminats" al rebre un "tracte desigual injustificat", ja que no se'ls permet flexibilitzar les restriccions ni se'ls ofereix "cap alternativa", ni tan sols subjecta al compliment de determinades condicions tecnològiques i de seguretat, el que els situa en una posició de "total abandonament i indefensió".

Avenços tecnològics i restriccions

Segons la patronal, actualment hi ha molts avenços tecnològics i científics que es podrien aplicar per flexibilitzar les seves restriccions, com els tests ràpids, les app de control, el registre d'assistents o sistemes de ventilació cel·lular amb nanofiltratge de partícules.

A més, lamenta que les ajudes econòmiques aprovades fins al moment són "insuficients" per garantir la "viabilitat i supervivència" de la majoria d'empreses del sector.

Sobre la prova pilot a la Sala Apolo de Barcelona, en què els assistents s'hauran sotmès prèviament a un test d'antígens, Fecasarm ha mostrat el seu suport a la iniciativa i ha demanat que siguin més freqüents, ja que poden aportar resultats que permetin flexibilitzar les restriccions. 

 

Imatge principal: tasques de desinfecció en una discoteca a Calella, el Maresme / ACN