El Procicat s'ha reunit aquest dissabte al matí i ha constatat que hi podria haver canvis de cara a dilluns. Tot i que no es canviaria de tram –cal recordar que encara estem en el primer tram– sí que hi hauria alguns matisos.

A partir de dilluns que ve podrien obrir els centres comercials a l'aire lliure i els tancats amb un aforament màxim del 30%, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Una altra novetat és que el tancament municipal perimetral passaria a ser comarcal. És a dir, que entre les 6 h de divendres fins a les 6 h de dilluns, qualsevol persona podrà moure’s dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. No obstant això, es manté la restricció d’entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats.

Es recomana limitar desplaçaments

La resolució del Procicat recomana, de nou, que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de mascareta, s’aconsella que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en les ‘bombolles de convivència’ o la ‘bombolla ampliada’, que afavoreix una sociabilitat i un suport adaptats al moment epidèmic actual.

Podrà obrir el Liceu?

En tercer lloc, es continua preveient que els locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals –com ara teatres, cinemes i auditoris, amb programació artística estable, tant en recintes tancats com a l’aire lliure–, i els espais habilitats per a la realització d’espectacles públics, poden obrir limitant l’aforament al 50% i amb un nombre màxim de 500 persones per sessió o actuació. En tot cas, tots els assistents han d’estar asseguts i s’ha de garantir una bona ventilació dels espais tancats.

A més, la resolució preveu que, per totes aquestes activitats, si compleixen amb les condicions de ventilació reforçada, que marca la pròpia la resolució, i garanteixin les mesures de control d’aglomeracions, podran acollir fins a un màxim de 1.000 persones per sessió o actuació, totes assegudes, i amb assignació prèvia de seients i registre previ, sempre respectant el límit del 50% de l’aforament màxim autoritzat.

Per últim, pel que fa als actes religiosos i cerimònies civils -casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres-, poden obrir  limitant aforament al 30% i amb un nombre màxim de 500 persones. Ara bé també podran obrir respectant el límit de l’aforament al 30% i fins a un màxim de 1.000 persones si es desenvolupen de forma estàtica, a l’aire lliure o bé en espais físics tancats complint les mateixes condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i garantint mesures de control d’aglomeracions.  

Reunions posposades 

Després de reunions i reunions cancel·lades, el Procicat s'ha reunit finalment aquest dissabte a primera hora del matí. La reunió d'aquest divendres a la tarda es va cancel·lar. Alguns ajuntaments, com el de Barcelona, i zones turístiques, algunes associacions de comerciants i bona part del sector cultural, com el Teatre del Liceu, havien demanat flexibilitzar aquestes mesures, cosa que hauran d'esperar almenys un dia més. Algunes fonts no descarten que la reunió es faci aquest dissabte.

Un divendres de corredisses

Aquest divendres a dos quarts de nou estava prevista la reunió del comitè executiu de crisi per la Covid-19, amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i els consellers Meritxell Budó, Miquel Sàmper, Alba Vergés, Damià Calvet i Josep Bargalló. La consellera Vergés, a les 9.30 havia de reunir-se telemàticament amb la Federació de Veïns de Tortosa, però no ho ha pogut fer. A les 10.30 havia de fer una roda de premsa des de l'Hospital Verge de la Cinta de la ciutat per presentar l'ampliació del centre, però ho ha fet poc després de les 11, i allà ha dit públicament que el Procicat tenia previst reunir-se aquest divendres a la tarda. A continuació ha fet entrevistes amb mitjans de comunicació locals, i els veïns, enfadats, li han dit, a les 2 de la tarda, que ja no es volien reunir amb ella després de demanar-ho des de feia un any.

El conseller Sàmper havia d'intervenir en una jornada sobre violència de gènere, però aquest dijous es va descartar la seva participació a causa de l'incendi de la nau industrial a Badalona. Finalment, el conseller no ha anat a Badalona.

A les 10 del matí s'ha convocat una roda de premsa per la 1 amb el conseller Sàmper, el subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid, Jacobo Mendioroz, per parlar de l'evolució de la pandèmia. Poc després de les 12 del migdia, la convocatòria s'ha anul·lat. S'ha especulat que la roda de premsa es faria després de la reunió d'aquest divendres a la tarda del Procicat, però a mitja tarda fonts d'Interior i de Salut han assegurat que el Procicat ja no es reuneix més aquest divendres, sense especificar-ne els motius.

 

Imatge principal: centre comercial Splau de Cornellà / ACN