L'empresa càrnica Uvesa ha detectat sis casos de coronavirus entre els seus treballadors a la planta de Rafelbunyol, València. La companyia està especialitzada en la producció de productes derivats del pollastre i en segon terme de conills i porcs.

Aquesta és una de les plantes processadores que té arreu de l'estat espanyol, tot i que també té granges i fàbriques de pinso. La polèmica per aquest rebrot ve motivada per la denúncia de Comissions Obreres al Departament de Sanitat per negar-se a complir les normes de seguretat. Precisament, un inspector va donar cinc dies per actualitzar tot el protocol des del 20 de juny i es troba dins d'aquest termini.

Els treballadors feia setmanes que denunciaven les condicions amb què treballaven, sobretot dins l'àrea de la carn desossada, la zona de producció de paelles i l'escorxador. Una inspecció de Treball determina que es podria tancar la planta de forma preventiva o suspendre'n l'exercici de les activitats com a mesura sancionadora.

Per ara, aquests sis casos positius s'han extret de les proves fetes el 17 de juny, però queden els resultats d'un segon grup de treballadors que es van sotmetre a les proves més tard. Des de Comissions Obreres recorden que els treballadors han reclamat reiteradament equips de protecció i mantenir la distància de seguretat. Tot i que l'empresa assegura des del març que compleix tots els protocols.

A la planta hi treballen 600 persones i per ara n'han fet el test 200. Els sis que han donat positiu es troben aïllats, tal com ha confirmat l'alcalde de Rafelbunyol, Fran López. Per la seva banda, el Grupo Uvesa ha recordat que ells mateixos s'han encarregat de comunicar els casos a Sanitat. Aquest brot se suma al de tres comarques d'Osca on el govern de l'Aragó ha decidit que retrocedeixen a la fase 2 del desconfinament.