La sisena onada tensa cada cop més el sistema sanitari català. En les darreres hores 84 persones han estat ingressades per la covid-19, deixant un total de 2.002 pacients ingressats. Es tracta d'una xifra que no s'assolia des del mes d'agost de 2021, en plena cinquena onada. A diferència de la situació de fa sis mesos, en aquesta ocasió la pressió hospitalària no és tan forta en les UCI. En les darreres hores han ingressat 4 pacients més a les unitats de cures intensives catalanes, deixant un total de 471. Un nombre alt, però tenint en compte l'explosió de contagis es tracta d'una xifra que se sosté en el temps i pateix pocs canvis, relativament. 

La variant òmicron, amb símptomes més lleus, i una gran majoria de la població vacunada provoquen que, tot i l'explosió de contagis, la mortalitat d'aquesta sisena onada sigui radicalment diferent dels seus predecessors. Salut ha notificat que no hi ha hagut cap mort en les darreres 24 hores. Fa tot just un any es notificaven 42 defuncions per coronavirus en només una jornada. 

Canvi en els contagis

Dia rere dia s'han anat succeint els rècords de contagis, no només a Catalunya, sinó arreu del món. Tot i això, hi ha comptades excepcions, els dies festius. Per motius més tècnics que no epidemiològics, tant els caps de setmanes, com els dies festius, es notifiquen menys positius de covid. El motiu? Es fan menys testos. Aquest sembla el cas de la jornada d'avui, on Salut ha notificat 12.081 nous casos de coronavirus, un descens radical en comparació del dia anterior en què es van anunciar més de 30.000. Més que un canvi de tendència és una dada que sembla respondre al fet que ahir va ser festiu. 

Només hi ha un altre indicador epidemiològic, que ha baixat respecte a la jornada anterior: l'Rt. S'ha passat d'estar a 1,33 punts a 1,27, un canvi molt petit. La resta d'indicadors segueixen a l'alça. Per una banda, el risc de rebrot escala fins als 3.955 punts, 97 més que ahir. Per altra banda, la incidència acumulada a 14 dies (iA 14) encara es dispara més, fins a 3.202,99 casos per cada 100.000 habitants.

En aquest context, amb una alta taxa de contagi, trobem que l'índex de positivitat de les proves diagnòstiques de la covid-19 es manté al voltant del 25%. Aquest i la resta d'indicadors, varien lleugerament depenent del territori, sent un cop més els nuclis més poblats els meus afectats. 

Vacunació a Catalunya

Des de l'inici de la pandèmia, Salut ha administrat 6.350.539 primeres dosis de la vacuna contra la covid-19, cosa que suposa 218 més que en l'anterior balanç, i 5.495.459 segones dosis, 202 més. En paral·lel, ja s'han administrat 2.117.975 terceres dosis.

En percentatges, el 80,3% de la població catalana està vacunada com a mínim una dosi de la vacuna, mentre que un 76,7% ja té la pauta completa de la vacunació.