Els contagiats de covid que no tinguin símptomes només hauran de fer set dies de quarantena. Així ho ha aprovat per unanimitat aquest dimecres la Comissió de Sanitat Pública formada pel Ministeri de Sanitat i els representants de totes les comunitats autònomes de l'Estat en una reunió. Segons la nova norma, les persones que hagin donat positiu en coronavirus i no mostrin cap símptoma de la malaltia només s'hauran de confinar durant una setmana, en comptes dels deu dies establerts fins ara. Tanmateix, els que sí que pateixin símptomes hauran d'allargar l'aïllament els 10 dies. De la mateixa manera, les persones no vacunades que hagin estat contacte estret amb una persona infectada només s'hauran d'aïllar durant set dies seguits. Pel que fa als vacunats amb la pauta completa, els qui hagin tingut contacte amb positius podran seguir sense fer quarantena. La mesura entra en vigor aquest dijous.

 

Set dies

Feia dies que diversos governs autonòmics demanaven estudiar la possibilitat de reduir el període de quarantena de la mateixa manera que ja ho han fet altres països, com ara els Estats Units, on els infectats només s'han d'aïllar durant cinc dies. Aquest dimecres, la Comissió de Sanitat Pública finalment ha aprovat "per unanimitat" la reducció d'aquesta mesura, de deu a set dies, després de la reunió del Consell Interterritorial. Més concretament, els territoris que ho havien sol·licitat han estat Catalunya, Madrid, Extremadura, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Balears. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ja havia avançat que el Departament "no està en contra" de fer més curts els aïllaments.

card dias cuarententa covid

Preguntada per aquesta qüestió, Cabezas ha apuntat que en aquesta sisena onada estem davant d'un nombre de casos molt alt, tots de la variant òmicron, que sembla que presenta una gravetat menor i un període de transmissió més curt.  A més, ha apuntat que cal tenir en compte també "l'impacte social que tenen les quarantenes de les persones asimptomàtiques".

Evidències científiques

Un dels primers països a canviar les normes de la quarantena han estat els Estats Units. Aquesta setmana, els Centres de Control de Malalties (CDC) han confirmat el canvi suggerit tant pel president Joe Biden com pel principal epidemiòleg del govern, Anthony Fauci. Entre les noves recomanacions destaca reduir el temps d'aïllament de persones asimptomàtiques en cas de contagi: de deu a cinc dies. Així ho han acceptat davant d'investigacions que apunten que òmicron és més contagiosa que altres mutacions de la covid-19, encara que també menys greu.

En un comunicat, els CDC van explicar que el canvi ve motivat per la demostració científica que la majoria dels contagis es produeixen a l'inici de la malaltia, en el primer i segon dia d'aparició dels símptomes i dos o tres dies després. Per això, les persones que resultin positives haurien d'aïllar-se durant cinc dies si són asimptomàtiques i una vegada passat aquell període continuar amb mascareta uns altres cinc dies per minimitzar el risc d'infectar-ne d'altres.

 

Foto principal: Marta Fernández / Europa Press